Gotowanie zdecydowanie jest zajęciem bardzo kreatywnym. Dobierając różne składniki możemy wyczarować w kuchni coś absolutnie fantastycznego. A co najlepsze – za każdym razem nawet te same potrawy wychodzą trochę inaczej. Dużym plusem jest także sezonowość. Teraz, gdy przyszła już jesień, jest czas na rozgrzewające i sycące dania z dodatkiem dyni. Z jej pomocą możecie przygotować bardzo smaczny, jesienny obiad w mniej niż pół godziny.
Pomysł na jesienny obiad. Wszystko masz pod ręką
Proponujemy wam prosty przepis na bardzo smaczny obiad w postaci kurczaka w dyniowym sosie, z dodatkiem aromatycznego sera gorgonzola, a wszystko to podane z delikatnym makaronem orzo. Brzmi wykwintnie, ale zaraz się przekonacie, że przygotowanie takiego obiadu to bułka z masłem.
Zobacz także:
Wszystko robimy szybko i w jednym garnku – nawet makaron gotujemy w sosie! Dzięki temu jest jeszcze delikatniejszy i smaczniejszy. Całkowicie „wchłania” smak dyni, mięsa i przypraw. A te są bardzo aromatyczne, ponieważ użyjemy curry, kurkumy, papryki i szczypty chili. To potrawa idealna na chłodne, jesienne dni, gdy chcemy się porządnie rozgrzać. Poniżej znajdziecie przepis na to pyszne, proste danie z instrukcją przygotowania krok po kroku oraz listą potrzebnych składników.
Przepis na kurczaka w sosie dyniowym
Składniki:
- 250 g dyni
- 50 g sera gorgonzola
- 30 g rukoli
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 szklanka makaronu orzo (suchego)
- pół szklanki śmietanki 30%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- pół łyżeczki: słodkiej papryki, kurkumy, curry
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pokrójcie cebulę w kostkę i wrzućcie na patelnię na rozgrzany olej. Gdy się zeszkli, dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę i smażcie przez maksymalnie minutę.
- Dodajcie następnie dynię, również pokrojoną w kostkę. Smażcie wszystko razem także przez minutę.
- Teraz warzywa należy odsunąć na bok patelni. W pustym miejscu roztapiamy masło i układamy pokrojone drobno mięso z kurczaka. Doprawcie solą i pieprzem, obsmażcie.
- Następnie kurczaka mieszamy z warzywami, a później wsypujemy suchy makaron orzo. Całość zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy.
- Wymieszajcie i zagotujcie. Kiedy sos zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie wszystko bez pokrywki przez kilkanaście minut. Mieszajcie od czasu do czasu.
- Pod koniec dodajcie śmietankę i jeszcze raz zagotujcie. Dodajcie pokrojony na kawałki ser gorgonzola i świeżą rukolę. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.