Gotowanie zdecydowanie jest zajęciem bardzo kreatywnym. Dobierając różne składniki możemy wyczarować w kuchni coś absolutnie fantastycznego. A co najlepsze – za każdym razem nawet te same potrawy wychodzą trochę inaczej. Dużym plusem jest także sezonowość. Teraz, gdy przyszła już jesień, jest czas na rozgrzewające i sycące dania z dodatkiem dyni. Z jej pomocą możecie przygotować bardzo smaczny, jesienny obiad w mniej niż pół godziny. 

Pomysł na jesienny obiad. Wszystko masz pod ręką

Proponujemy wam prosty przepis na bardzo smaczny obiad w postaci kurczaka w dyniowym sosie, z dodatkiem aromatycznego sera gorgonzola, a wszystko to podane z delikatnym makaronem orzo. Brzmi wykwintnie, ale zaraz się przekonacie, że przygotowanie takiego obiadu to bułka z masłem.

Zobacz także:

Wszystko robimy szybko i w jednym garnku – nawet makaron gotujemy w sosie! Dzięki temu jest jeszcze delikatniejszy i smaczniejszy. Całkowicie „wchłania” smak dyni, mięsa i przypraw. A te są bardzo aromatyczne, ponieważ użyjemy curry, kurkumy, papryki i szczypty chili. To potrawa idealna na chłodne, jesienne dni, gdy chcemy się porządnie rozgrzać. Poniżej znajdziecie przepis na to pyszne, proste danie z instrukcją przygotowania krok po kroku oraz listą potrzebnych składników. 

Przepis na kurczaka w sosie dyniowym

Składniki:

  • 250 g dyni
  • 50 g sera gorgonzola
  • 30 g rukoli
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 szklanka makaronu orzo (suchego)
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki: słodkiej papryki, kurkumy, curry
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie cebulę w kostkę i wrzućcie na patelnię na rozgrzany olej. Gdy się zeszkli, dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę i smażcie przez maksymalnie minutę. 
  2. Dodajcie następnie dynię, również pokrojoną w kostkę. Smażcie wszystko razem także przez minutę.
  3. Teraz warzywa należy odsunąć na bok patelni. W pustym miejscu roztapiamy masło i układamy pokrojone drobno mięso z kurczaka. Doprawcie solą i pieprzem, obsmażcie. 
  4. Następnie kurczaka mieszamy z warzywami, a później wsypujemy suchy makaron orzo. Całość zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy. 
  5. Wymieszajcie i zagotujcie. Kiedy sos zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie wszystko bez pokrywki przez kilkanaście minut. Mieszajcie od czasu do czasu.
  6. Pod koniec dodajcie śmietankę i jeszcze raz zagotujcie. Dodajcie pokrojony na kawałki ser gorgonzola i świeżą rukolę. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.