Choć przez lata uprawy ogórków nie miałam z nimi żadnego problemu, ten sezon okazał się dla warzyw wyjątkowo pechowy. Początkowo myślałam, że to kwestia grasujących w ogrodzie szkodników, ale po dokładniejszej obserwacji ogrodu wszystko wydawało się w jak najlepszym porządku. Nie zwlekałam długo i od razu ruszyłam do znajomej z ulubionego sklepu ogrodniczego w celu zakupu nawozu wzmacniającego. Jednak zamiast sklepowego gotowca, dostałam przepis na najlepszą domową mieszankę pod warzywa. Co najlepsze, można ją przygotować niemal za darmo, bo wyłącznie z 3 prostych składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.
Dlaczego liście ogórków żółkną, a warzywa marnieją?
Ogórki to jedne z najpopularniejszych warzyw w polskich ogrodach, ale ich uprawa wcale nie jest tak oczywista, jak mogłoby się wydawać. By cieszyć się obfitymi, ale przede wszystkim dorodnymi plonami, trzeba odpowiednio o nie zadbać. Do podstawowych czynności pielęgnacyjnych należy między innymi podlewanie oraz nawożenie. Niedostosowanie się do warunków uprawy skutkuje bowiem żółknięciem liści, ograniczeniem owocowania, a czasem także zupełnym nieurodzajem.
Zobacz także:
Aby więc zapobiec całkowitemu zwiędnięciu rośliny, należy dostarczyć jej wszystkich niezbędnych do wzrostu składników odżywczych. Wśród najważniejszych wymienia się: azot, fosfor, magnez oraz potas. Warto pamiętać, że kluczem do sukcesu jest jakość, a nie ilość, ponieważ zbyt intensywne nawożenie ogórków może zadziałać równie niekorzystnie, co jego brak.
Jak przygotować domowy nawóz pod ogórki z 3 składników?
Przygotowanie sprawdzonego domowego nawozu pod ogórki, który natychmiast poprawi kondycję warzyw, nie wymaga dużo czasu, pieniędzy ani korzystania z trudno dostępnych składników. Wszystko, co niezbędne, z powodzeniem znajdziesz w szafkach w kuchni. Na liście znajduje się: czosnek, mleko i suche drożdże piekarskie.
Po zgromadzeniu składników wlej do rondelka 500 ml mleka i zagotuj. W tym czasie weź deskę do krojenia i pokrój na drobno 3 ząbki czosnku i odmierz 3 łyżki drożdży piekarskich. Gorące mleko przelej do szklanego naczynia, a następnie wrzuć czosnek, drożdże i dokładnie wymieszaj. Miksturę odstaw w zacienione miejsce, poczekaj około 3 dni i po tym czasie podlej krzaczki ogórków. Nie przesadzaj z ilością, gdyż może to skutkować przenawożeniem. Nawóz stosuj co około 2 tygodnie.
O czym jeszcze pamiętać w pielęgnacji ogórków?
- Kontroluj wilgotność gleby na bieżąco, gdyż nadmierne podlewanie może prowadzić do gnicia korzeni.
- Do podlewania ogórków najlepiej używać letniej wody.
- Nie przesadzaj z ilością azotu w nawozie, ponieważ zbyt duża dawka ogranicza wypuszczanie nowych warzyw.
- Regularnie usuwaj pędy boczne.