Geniusz tkwi w prostocie, a doskonałym tego przykładem jest przepis na schab w sosie cebulowym. Mimo że nie brzmi jak coś wyszukanego, pozory mogą zmylić. Przecież chlubą kuchni francuskiej jest właśnie zupa cebula, która powstaje na bazie kilku prostych składników. Czy zatem kruchy schab i wyrazisty cebulowy sos nie mogą stanowić duetu doskonałego na „odświętne” okazje? Oczywiście, że mogą i robią to w królewskim stylu.

Pomysł na obiad na Wszystkich Świętych. Mało pracy, a efekt WOW

Szykujesz obiad na Wszystkich dla gości, ale wciąż nie wiesz, na co się zdecydować? Iść w prostotę czy może wypróbować coś szalonego? Zasada jest prosta: eksperymenty zostaw na inne okazje, bo ich rezultat nie zawsze jest zadowalający, i zamiast tego postaw na sprawdzoną klasykę. Schab w sosie cebulowym jest doskonałą propozycją na obiad na Wszystkich Świętych – to danie proste, a genialne. Dosłownie robi się samo.

Zobacz także:

Schab w sosie cebulowym najlepiej jest podać z ziemniakami z wody (w całości) lekko muśniętymi roztopionym masłem i posypanymi posiekanym świeżym koperkiem. Inną opcją jest ziemniaczane purée, które warto wzbogacić dodatkiem gotowanego selera, gałki muszkatołowej i słodkiej śmietanki. Chcąc zaserwować lżejszą wersję, można zdecydować się na kaszę gryczaną bądź pęczak doprawione solą, pieprzem świeżymi ziołami i np. posiekanymi uprażonymi pestkami dyni. 

Kruchy schab w sosie cebulowym. Przepis 

Pomysł na schab w sosie cebulowym inspirowany jest przepisem z kanału YouTube Piotra Ogińskiego (@kocham gotować). Znany m.in. z udziału w „Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia” kucharz poprzestaje w swoim przepisie na soli i pieprzu, ponadto proponuje, by schab usmażyć na smalcu i „zaciągnąć” sos masłem i mąką. Osoby, którym nie po drodze z takimi rozwiązaniami, mogą zblendować cebulowy sos, dzięki czemu stanie się bardziej gęsty. Do przygotowania dużej porcji schabu w sosie cebulowym potrzebna będzie sporych rozmiarów patelnia bądź garnek o szerokim dnie.

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • olej (lub smalec) do smażenia,
  • 10 cebul,
  • 500 ml bulionu,
  • mąka do obtoczenia mięsa,
  • 6 łyżek mąki+6 łyżek masła (opcjonalnie),
  • sól, pieprz,
  • kminek mielony (opcjonalnie),
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 kulki ziela angielskiego.

Przygotowanie:

  1. Schab pokrój w ok. 2-cm plastry, a następnie dokładnie rozbij każdy kawałek.
  2. Mięso osusz, dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  4. Mięso podsmaż z obu stron na rozgrzanej patelni na złoty kolor na średnim ogniu.
  5. Na tej samej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w piórka.
  6. Kiedy cebula zezłoci się, dodaj bulion, ziele angielskie i liść laurowy, a także plastry schabu.
  7. Całość przykryj i duś na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Pod koniec dodaj kminek wedle preferencji.
  8. Masło i mąkę wymieszaj, tworząc „pastę”, po czym dodaj ją do sosu i dokładnie całość zamieszaj.
  9. Serwuj z ziemniakami bądź kaszą.

Źródło: www.youtube.com/shorts/Ks9IU1Yek0g