Sezon na ogórki trwa, a ja co roku korzystam z dobroci i obfitości przydomowego ogródka i robię z nich pyszne przetwory na calutką zimę. I choć od lat korzystałam ze sprawdzonej, rodzinnej receptury, to odkąd zaczęłam robić je z tego przepisu od Magdy Gessler, zawsze wychodzą chrupiące, twarde i niesamowicie pyszne. Pierwsza partia słoików znika niemal od razu po odstawieniu do spiżarki, a najbliżsi, gdy tylko spróbują, od razu proszą o przepis. Okazuje się, że sekret tkwi w szczegółach, a dokładniej w odpowiednich proporcjach i przyprawach. Oto, jak je wykonać krok po kroku.

Jakie składniki będą potrzebne do korniszonów z przepisu Magdy Gessler?

Zanim zabierzesz się za przygotowanie domowych korniszonów na zimę, musisz zgromadzić słoiki, w których umieścić przetwory, a także kilka niezbędnych do zrealizowania przepisu składników. Oto, co znajduje się na liście:

Zobacz także:

  • ogórki gruntowe – około 1 kg,
  • woda – 1 l,
  • ocet spirytusowy – 500 ml,
  • cukier biały – około 6 łyżek,
  • sól kuchenna – 2 czubate łyżki,
  • czosnek – 1 główka,
  • pęczek kopru,
  • gorczyca w ziarenkach – średnio po 1 łyżeczce na każdy słoik,
  • ziele angielskie – kilka ziaren do smaku,
  • liście laurowe – po jednym do każdego słoika.

Jak przygotować korniszony z przepisu Magdy Gessler?

Po zgromadzeniu wszystkich niezbędnych do wykonania korniszonów składników upewnij się, że słoiki zostały dokładnie wyczyszczone i przygotowane do umieszczenia w nich przetworów. Następnie umyj ogórki, przełóż je do miski z zimną wodą i pozostaw na około 1,5-2 godziny. Dzięki temu warzywa zachowają swoją twardość, sprężystość i chrupkość nawet po wielu miesiącach w słoikach. W tym czasie włóż po 2 ząbki czosnku, 1 gałązkę kopru oraz 1 łyżeczkę gorczycy do każdego z przygotowanych wcześniej słoików.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy. Weź garnek i zagotuj w nim wodę z octem, solą kuchenną, cukrem, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Następnie ułóż ogórki w słoikach tak, by cała przestrzeń była dokładnie wypełniona i zalej je gorącą zalewą do momentu, gdy każda sztuka będzie pokryta płynem. Teraz należy już tylko zakręcić słoiki, pasteryzować przez około 10-15 minut.

Jakie ogórki najlepiej sprawdzą się na przetwory?

Aby korniszony wyróżniały się doskonałym smakiem, były chrupiące i twarde, nie wystarczy wyłącznie sam przepis. Na jakość przetworów wpływa również:

  • wielkość ogórków (najlepiej, gdy nie są one zbyt przerośnięte),
  • brak uszkodzeń na warzywach (już nawet małe wgniecenia robią różnice i mogą pogorszyć smak),
  • brak przebarwień i plam na ogórkach.