Sernik to ciasto, które od lat gości na moim stole w weekendy i święta. I choć przez długi czas przygotowywałam go według tradycyjnej receptury mojej babci, to odkąd trafiłam na ten ekspresowy przepis, nie ma mowy, że wrócę do klasyka. Całość zajmuje mi około 15 minut, a mimo to wypiek jest pyszny, puszysty i zachwyca każdego, kto go kosztuje. To doskonały pomysł na szybki poczęstunek przed niezapowiedzianą wizytą gości. Oto, jakie składniki będą potrzebne do ciasta i jak go przygotować krok po kroku.
Jakie składniki przygotować do ekspresowego sernika z wiaderka?
Sernik to jeden z tych deserów, które zwykle wymagają dużo czasu podczas przygotowania. W przypadku tego ciasta sporo zajmuje przede wszystkim sam proces mielenia białego sera w maszynce, a także wykonanie spodu. Właśnie dlatego, gdy nie chcesz spędzać długich godzin w kuchni, a jednocześnie cieszyć się smakiem pysznego, puszystego i domowego wypieku, koniecznie zwróć uwagę na ten ekspresowy sernik z wiaderka. Jego wyjątkowość polega przede wszystkim na braku konieczności przygotowania spodu ciasta oraz pominięcie procesu mielenia sera ze względu na zakup gotowca w wiaderku.
Zobacz także:
Aby jednak ekspresowy sernik z wiaderka wyszedł puszysty, nie opadł zaraz po wyjęciu z piekarnika oraz wyróżniał się nawet jeszcze lepszym smakiem niż jego tradycyjna wersja, należy skupić się nie tylko na śledzeniu przepisu krok po kroku, ale także na doborze odpowiednich, a przede wszystkim wysokiej jakości składników. Na liście niezbędników znajdują się następujące produkty:
- ser twarogowy w wiaderku – 1 kg,
- masło – 100 g,
- jajka – 5 sztuk,
- mąka ziemniaczana – 5 łyżek,
- cukier biały – 3/4 szklanki,
- cukier waniliowy – 1 łyżka
Jak przygotować ekspresowy sernik z wiaderka krok po kroku?
- Przed rozpoczęciem realizacji przepisu przygotuj okrągłą foremkę do pieczenia o średnicy około 24 cm.
- Ser twarogowy z wiaderka wlej do garnka, a do środka dodaj jajka oraz roztopione wcześniej masło. Następnie do masy wsyp cukier biały, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną.
- Przygotowaną masę twarogową zmiksuj, aż do momentu, gdy konsystencja będzie jednolita i gładka.
- Foremkę do pieczenia wyłóż papierem lub posmaruj masłem i przelej do niej gotową masę twarogową.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C i ustaw grzanie na funkcję góra-dół. Ciasto powinno piec się około 40 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki urządzenia i pozostaw ciasto jeszcze przez około 20 minut. Dzięki temu nie opadnie i będzie wyjątkowo puszyste.









