Zatłuszczone garnki i patelnie to problem każdego z nas. I wcale nie są potrzebne do tego drogie detergenty z drogerii. Zdziwisz się, że wystarczą tylko 2 składniki z kuchennej spiżarni, a naczynia odżyją jak nowo narodzone.

Dlaczego na garnkach i patelniach gromadzi się tłuszcz i brud?

Jeśli zanieczyszczenia gromadzą się w każdym zakamarku naczyń, to wiedz, że jest to wynik codziennego użytkowania, smażenia i gotowania. Głównym winowajcą tutaj są tłuszcze. Gdy olej zostaje mocno podgrzany, zmienia swoją strukturę i przez to tworzy się lepka warstwa. Ona z czasem nawarstwia się i brązowieje.

Zobacz także:

Dodatkowo, podczas gotowania na gazie, na dnie garnków i patelni osadza się mini sadza, która w połączeniu z oparami tłuszczu tworzy ciemną „skorupę", trudną do usunięcia. Natomiast, brak regularnego czyszczenia tych osadów może sprawić, że każde twoje kolejne gotowanie wypali brud jeszcze mocniej.

Domowy „rozpuszczacz” brudu. Garnki i patelnie ci za to podziękuję 

Jeśli twoje garnki już dawno straciły swój blask, możesz przygotować skuteczną miksturę z 2 produktów. Najlepsze jest to, że prawdopodobnie masz już je w swojej kuchni. Wystarczy wymieszać 200 ml coli, łyżkę soli, 150 ml płynu do naczyń oraz 200 ml wody. Cola zawiera kwas fosforowy, który świetnie radzi sobie z rdzą i osadami, a sól działa jako delikatny środek ścierny. 

Po wymieszaniu składników wylej roztwór na zabrudzone powierzchnie i delikatnie pocieraj gąbką. O razu zauważysz, że brud i uporczywy tłuszcz zaczną się stopniowo odklejać, przywracając naczyniom czystość i dawną świetność bez konieczności intensywnego szorowania. Jak powszechnie wiadomo, to mogłoby porysować stal lub powłoki teflonowe.

Czym jeszcze myć przypalone garnki i patelnie?

Oprócz domowej mikstury z colą, możesz sprawdzić kilka innych ciekawych metod na ratowanie naczyń. To one usuną tłuszcz i brud od ręki:

  • Pasta z sody oczyszczonej i octu. To dosyć klasyczny duet, który dzięki reakcji musowania, mechanicznie odrywa przypaleniznę od dna. Stosuję go co jakiś czas do swoich garnków i sprawdza się świetnie.
  • Tabletka do zmywarki. Wystarczy zalać ją niewielką ilością gorącej wody w przypalonym garnku i zostawić na całą noc. Zawarte w niej enzymy rozpuszczą resztki jedzenia idealnie do cna.
  • Zwykła, kuchenna sól. W przypadku silnych przypaleń na dnie, warto zasypać je grubą warstwą soli z odrobiną wody i zagotować. Sól pomoże „odciągnąć" zwęglone resztki od metalu.
  • Wyciśnięty sok z cytryny. Idealnie sprawdza się przy usuwaniu jasnych osadów z kamienia i odświeżaniu blasku stali nierdzewnej.