Szarlotka to jedno z najpopularniejszych polskich ciast i trudno się dziwić. Po pierwsze wykonanie tego ciasta nie wymaga skomplikowanych składników. Po drugie proces przygotowania jest dość prosty, a po trzecie jest to wypiek, który zaskakuje wyjątkowym słodkim i delikatnym smakiem od pierwszych kęsów. Jednak ile osób na świecie, tyle przepisów na szarlotkę, ale jednym z najlepszych, jaki próbowałam, jest ten od Ewy Wachowicz. Wszystko dzięki kilku prostym, a zarazem zaskakującym dodatkom.
Jakie składniki przygotować do szarlotki z kratką wg Ewy Wachowicz?
Do przygotowania szarlotki z kratką według sprawdzonego przepisu od Ewy Wachowicz, należy zgromadzić kilka niezbędnych składników do ciasta, na nadzienie oraz do dekoracji. Zanim więc rozpoczniesz realizację przepisu, upewnij się, że masz je w swojej kuchni. Na liście produktów znajdują się:
Zobacz także:
- mąka pszenna – 2 szklanki,
- cukier biały – pół szklanki,
- masło – 120 g,
- jajko – 1 sztuka,
- cukier waniliowy – 1 łyżka,
- jabłka – 1 kg,
- prażone orzechy włoskie – 1 garść,
- namoczone rodzynki sułtańskie – 1 garść,
- cynamon – 1 łyżeczka,
- dżem morelowy – 100 g,
- cukier puder – do dekoracji.
Oprócz zgromadzenia wszystkich niezbędnych składników, warto także od razu przygotować potrzebne podczas wyrabiania ciasta naczynia oraz blachę do pieczenia.
Jakie jabłka najlepiej sprawdzą się do szarlotki?
Aby szarlotka wyróżniała się jeszcze lepszym smakiem, należy zwrócić uwagę nie tylko na jakość składników, ale przede wszystkim odmianę jabłek, które trafiają na blachę. Do najlepszych gatunków na jabłecznik zalicza się:
- Papierówkę,
- Ligol,
- Champion,
- Lobo.
Każda z nich jest gwarancją soczystego, aromatycznego, lekko słodkiego, delikatnego i rozpływającego się w ustach ciasta, które z pewnością zachwyci domowników, jak i gości.
Szarlotka z kratką według przepisu Ewy Wachowicz krok po kroku
- Przygotowanie szarlotki rozpocznij od przesiania mąki. Następnie dodaj do niej cukier, szczyptę soli oraz cukier waniliowy i wymieszaj, by składniki się ze sobą połączyły. Masło przekrój na mniejsze części i wrzuć do miski z mąką. Wymieszaj masę.
- Gdy mąka, cukier, cukier waniliowy, sól i masło są już połączone, zrób mały dołek i wbij do niego jedno jajko. Wyrób ciasto.
- Po wyrobieniu ciasta uformuj z niego kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
- Teraz czas na przygotowanie nadzienia. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Posyp je cynamonem, a następnie dodaj rodzynki i posiekane orzechy. Całość wymieszaj.
- Tortownicę posmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części – mniejszą i większą. Większą rozwałkuj i wyłóż na dnie i bokach tortownicy, a na dnie połóż nadzienie z jabłek.
- Mniejszy kawałek ciasta rozwałkuj, potnij w paski i ułóż je na wierzchu w kształcie kratki.
- Szarlotkę wstaw do piekarnika i piecz w 180°C przez około 45-50 minut.
- Po upieczeniu ciasta podgrzej dżem morelowy i rozsmaruj go na kratce. Całość posyp cukrem pudrem.