Jeśli szukasz szybkiego, a zarazem pysznego i prostego przepisu na sycące śniadanie, mam dla ciebie propozycję, która na stałe zagości w twoim porannym menu. Wystarczą zaledwie 4 składniki i maksymalnie 20 minut, by przygotować delikatnie słodkie placuszki na bazie coraz popularniejszego wśród Polaków skyru. Co najlepsze, ten ekspresowy przepis wykonasz bez dodatku cukru.

Co to jest skyr i dlaczego warto go włączyć do codziennej diety?

Skyr to rodzaj islandzkiego produktu mlecznego, który od kilku lat cieszy się ogromną popularnością również w Polsce. Zwykle wyróżnia się gęstą, wyjątkowo kremową konsystencją i nieco kwaskowatym posmakiem. Od tradycyjnego jogurtu różni się przede wszystkim sposobem produkcji. Skyry są bowiem pozyskiwane w czasie fermentacji mleka z wykorzystaniem specjalnych kultur bakterii oraz enzymu, zwanego podpuszczką. To sprawia, że ma w sobie coś z sera.

Zobacz także:

Obecnie w Polsce do wyboru jest wiele różnych kompozycji smakowych tego produktu, a coraz nowsze kombinacje wynikają z ogromnego zainteresowania skyrem wśród Polaków. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na niską ilość tłuszczu oraz wysoką zawartość białka. Fakt ten doceniają w szczególności osoby, które na co dzień dbają o smukłą sylwetkę. Białko jest bowiem niezbędne do budowy i regeneracji mięśni, co jest istotne zwłaszcza w przypadku wysokiej aktywności fizycznej. Ponadto, odpowiada za utrzymanie sytości, dlatego wiele osób wykorzystuje skyr do przygotowania zbilansowanych posiłków. Jedną z ekspresowych, prostych i wyjątkowo smacznych propozycji są m.in. te placuszki z 4 składników.

Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania placuszków na skyrze?

Placuszki na skyrze są ekspresowe w wykonaniu, dlatego doskonale sprawdzą się na co dzień, zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Aby jednak je przygotować, należy zgromadzić następujące składniki:

  • skyr waniliowy – 300 g
  • mąka pszenna typ 450 – 100 g
  • jajka – 2 sztuki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania upieczonych placuszków, owoce lub inne dodatki – opcjonalnie

Sycące placuszki na skyrze z 4 składników krok po kroku

  1. Pierwszym krokiem w przygotowaniu sycących placuszków z 4 składników jest przełożenie skyra waniliowego z opakowania do średniej wielkości miski.
  2. Do skyra dodaj jajka i mieszaj lub blenduj całość, aż do momentu, gdy masa będzie jednolita.
  3. Przygotuj kolejną miseczkę i wsyp do niej mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Masę ze skyru i jajek połącz z suchymi składnikami i zblenduj.
  5. Ciasto odstaw na około 10-15 minut, by nabrało objętości.
  6. Po tym czasie wlej olej na patelnię i umieść naczynie na palniku. Gdy będzie rozgrzane, weź łyżkę, a następnie rozkładaj nią masę. Każdy placuszek to około 1-1,5 łyżki ciasta.
  7. Placuszki ze skyru smaż z obu stron, aż do momentu, gdy delikatnie się zarumienią.
  8. Po upieczeniu wyłóż je na talerz z ręcznikiem papierowym i odciśnij z nadmiaru oleju. Placuszki są gotowe do podania. Opcjonalnie możesz udekorować je wybranymi dodatkami, np. malinami, borówkami czy cukrem pudrem.