Zapomnij o tradycyjnych dżemach ze śliwek i gruszek. Niedawno odkryłam inny owoc. Odkąd robię z niego domowy dżem, moja rodzina ciągle prosi o więcej. Chodzi o miechunkę. Te pomarańczowe owoce to prawdziwy hit zimowych zapasów.

Z jakich owoców robimy dżemy na zimę?

Dżemy to jeden z najpopularniejszych sposobów na przechowanie smaku lata na chłodniejsze miesiące. Można je przygotować niemal z każdego owocu. Tradycyjnie do dżemów na zimę wykorzystuje się śliwki, gruszki, wiśnie, truskawki, maliny, porzeczki, agrest czy nawet morele.

Zobacz także:

Jednak coraz częściej w domowych spiżarniach królują mniej oczywiste przetwory, takie jak dżemy z aronii, pigwy, czy też owoców, które wyglądają jak „latarenki”, a mianowicie z miechunki. Ten nietypowy owoc zaskoczy cię lekko cierpkim i orzeźwiającym smakiem.

Dżem z miechunki. Idealny na zimowe zapasy 

Miechunka znana jest ze swoich pomarańczowych osłonek przypominających chińskie lampiony. Nawet nie wiesz, jak doskonale nadaje się na przetwory. Oto najlepszy przepis na dżem z miechunki.

Składniki

  • 1 kg owoców miechunki
  • 800 g cukru
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania

  1. Miechunkę umyj, wyjmij owoce z osłonek, przekrój na pół (dzięki temu szybciej zmiękną) i przełóż do garnka z grubym dnem.
  2. Zasyp je cukrem. Wyciśnij do nich sok z jednej cytryny.
  3. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 40 minut, aż owoce się rozpadną, a całość wyraźnie zgęstnieje.
  4. Dżem możesz delikatnie zblendować, jeśli wolisz, aby miał gładszą konsystencję.
  5. Gęsty dżem przełóż do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Zakręć je szczelnie i odstaw na blat do góry dnem do ostygnięcia.

Z czym podawać dżem z miechunki? 

Dżem z miechunki, dzięki swojej intrygującej, słodko-kwaśnej nucie smakowej, jest przetworem o szerokim zastosowaniu. Po pierwsze, jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypieków, takich jak torty, zwłaszcza czekoladowe, oraz ciasta (na przykład serniki), którym nadaje owocowej świeżości, przełamując ich ciężkość. Jako klasyczny dżem, doskonale sprawdza się podczas śniadań na świeżym pieczywie, tostach, kanapkach i w połączeniu z jogurtem, naleśnikami, czy goframi. 

Co jednak wyróżnia dżem z „latarenek” to jego potencjał w kuchni wytrawnej. Możesz go wykorzystać jako oryginalny, lekko egzotyczny dodatek do wędlin i serów. Ja polecam szczególnie do tych dojrzewających i pleśniowych np. na deskach degustacyjnych. Wtedy pełnią rolę podobną do sosu żurawinowego lub chutney’a i zaskakują wszystkich gości niebanalnym smakiem.