Tradycyjne i powszechnie znane korniszony i kiszone od lat królują na polskich stołach, ale ja już od dawna chciałam spróbować czegoś bardziej aromatycznego. Zależało mi, by przetwory te wyróżniały się przede wszystkim nietypowym, lekko pikantnym smakiem, a przede wszystkim były proste w wykonaniu, szybkie i nie wymagały wielu składników do przygotowania. Wreszcie pewnego dnia wpadłam na ten przepis na ogórki po meksykańsku i od razu wzięłam się do pracy. Postanowiłam zrobić zaledwie kilka sztuk słoików na próbę, ale szybko okazało się, że były tak dobre, że zniknęły ze spiżarni z prędkością światła. Od tamtej pory każdego roku robię solidny zapas na zimę.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze ogórków na przetwory?
Aby przetwory przygotowane w lato przetrwały bez szwanku przez całą zimę, warto pomyśleć o kilku kwestiach już podczas ich zakupu lub zrywania z domowego ogródka. Przede wszystkim warzywa te nie powinny być przerośnięte ani zbyt miękkie. Należy także zwrócić uwagę na ich kolor, ewentualne uszkodzenia i przebarwienia, które mogą być oznaką gorszej jakości plonów.
Zobacz także:
Zadbaj też o to, by zebrane w ogrodzie lub zakupione w sklepie ogórki były przetworzone jak najszybciej, gdyż z każdym dniem tracą swoją świeżość, a w związku z tym rośnie ryzyko, że okażą się zepsute i stracą chrupkość. W przypadku ogórków po meksykańsku sprawa jest dość prosta, ponieważ przepis i tak wymaga przekrojenia każdej sztuki na mniejsze plasterki. Dzięki temu możesz z łatwością rozpoznać, czy dane warzywo nadaje się, by trafić do słoika.
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania ogórków po meksykańsku?
Zanim rozpoczniesz proces przygotowania słodko-pikantnych ogórków po meksykańsku, niezbędne jest zgromadzenie kilku składników. Większość z nich z pewnością znajdziesz w kuchennych szafkach. Są to:
- ogórki gruntowe (około 2,5 kg),
- 3,5 łyżki soli kuchennej,
- 2 łyżki mielonego pieprzu cayenne,
- 2 główki czosnku,
- pół kilo cukru białego,
- 10 łyżek oleju roślinnego,
- 1,5 szklanki octu spirytusowego.
Jak przygotować ogórki po meksykańsku krok po kroku?
Ogórki po meksykańsku są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, więc z przepisem z pewnością poradzi sobie każdy. Pierwszym krokiem jest dokładne umycie ogórków gruntowych, pokrojenie ich w plasterki, posypanie solą oraz dodanie przeciśniętego przez praskę czosnku i pieprzu cayenne. Po wymieszaniu należy odstawić całość na około 30 minut. Kolejnym krokiem jest dodanie oleju, octu i cukru, ponowne wymieszanie wszystkich składników i przełożenie ich do wcześniej przygotowanych słoików. Teraz wystarczy już tylko pasteryzacja i przetwory są gotowe. Smacznego!