W związku ze zbliżającym się dniem Wszystkich Świętych, ale również innych okoliczności jesienno-zimowych, wiele osób nieustannie zastanawia się nad wyborem odpowiednich potraw i przekąsek, które umilą czas spędzany z rodziną czy przyjaciółmi. Jedną z najczęściej wybieranych i od lat królujących na polskich stołach jest m.in. sałatka jarzynowa. Do niedawna była faworytką również w moim przypadku, ale odkąd znajoma kucharka zdradziła mi przepis na jej lżejszą wersję, klasyczna poszła w zapomnienie. Jest palce lizać, a w dodatku nie ma w niej grama majonezu. Oto, jak ją przygotować krok po kroku.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania lekkiej wersji sałatki jarzynowej?
Choć sałatkę jarzynową trudno wyobrazić sobie bez nadającego smak majonezu, to okazuje się, że można go bardzo łatwo zastąpić. Aby więc przygotować lekką wersję popularnej „warzywnej”, należy przede wszystkim pomyśleć o kilku składnikach, które są jej podstawą i których brak spowodowałby zauważalne braki podczas spożywania sałatki. Właśnie dlatego wśród absolutnych must-have'ów do bazy znajdują się następujące produkty:
Zobacz także:
- białka – z 3 jajek,
- ziemniaki – 3 sztuki,
- ogórki kiszone – 3 sztuki,
- marchew – 2 sztuki,
- puszka groszku – 1 sztuka,
- puszka kukurydzy – 1 sztuka,
- natka pietruszki (opcjonalnie do dekoracji)
Z kolei do przygotowania sosu należy zgromadzić następujące składniki:
- żółtka – z 3 jajek,
- oliwa z oliwek – 1/4 szklanki,
- jogurt naturalny – 1/4 szklanki,
- musztarda – 1 i 1/2 łyżki,
- sok z połówki cytryny,
- sól i pieprz według uznania, do smaku.
Sałatka jarzynowa bez majonezu krok po kroku
- Przygotowanie sałatki zacznij od ugotowania ziemniaków oraz marchwi. Następnie obierz je ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do większej miski.
- Na drobno pokrój również ogórki konserwowe i wrzuć je do miski z warzywami.
- Odcedź groszek i kukurydzę z wody znajdującej się w puszce i również wymieszaj z pokrojonymi wcześniej warzywami.
- Kolejnym krokiem jest ugotowanie jajek na twardo. W momencie, gdy są już obrane ze skorupek, oddziel znajdujące się wewnątrz żółtka od białek. Żółtka odstaw na talerz do późniejszego wykorzystania, a białka pokrój w drobną kostkę i dorzuć do miski z warzywami.
- Teraz przyszedł czas na przygotowanie sosu. Wystarczy, że połączysz żółtka z oliwą z oliwek, jogurtem, musztardą i sokiem z cytryny, a całość doprawisz solą i pieprzem do smaku. Gotowy sos przełóż do miski z warzywami, a następnie wymieszaj i udekoruj natką pietruszki.









