Piwonie zapełniają polskie ogrody i balkony. Zachwycają okazałymi, dużymi kwiatami w różnych barwach. Roślina ta nie jest trudna w uprawie, dlatego poradzi sobie z nią nawet osoba, która nie ma ręki do kwiatów. Okres kwitnięcia piwonii przypada na przełom maja i czerwca, więc teraz — powoli się kończy. To idealny moment, aby wykonać jeden prosty zabieg, który pomoże im w dalszym rozwoju. Dzięki niemu będziecie mieć pewność, że te piękne kwiaty będą kwitły bujnie w przyszłym sezonie.
Uprawa piwonii — podstawowe zasady
Piwonie to kwiaty, które mimo dość krótkiego okresu kwitnięcia (maj i czerwiec), potrafią zachwycić wyglądem. Ich charakterystyczne kwiaty są okrągłe i mają wiele gęsto skupionych płatków. Mogą osiągać nawet 20 cm średnicy. Występują w różnych odmianach, takich jak piwonia lekarska, piwonia krzewiasta, piwonia chińska czy piwonia delikatna. Odmiany te różnią się wyglądem, jednak ich zasady pielęgnacyjne są bardzo podobne.
Zobacz także:
Nie są to bardzo wymagające rośliny, lecz warto zadbać o kilka podstawowych zasad ich uprawy. Poradzą sobie posadzone prawie wszędzie. Warto jednak wybrać dla nich miejsce, które będzie choć trochę nasłonecznione. Oto inne zasady poprawnej pielęgnacji piwonii:
- Gleba: powinna mieć odczyn obojętny lub zbliżony do takiego.
- Nawożenie: nie musi być intensywne, jednak warto wykonywać je zwłaszcza wczesną wiosną i jesienią.
- Podlewanie: powinno być regularne (na przykład 1 raz w tygodniu). Gleba wokół rośliny powinna być wilgotna. Jeśli będzie zbyt mokra, może doprowadzić to do gnicia korzeni.
Kiedy przycinać piwonie? Nie przegap tego terminu
Piwonie zazwyczaj sadzi się późnym latem albo wczesną jesienią. Są to rośliny wieloletnie, dlatego co roku warto dbać o ich dobrostan tak, aby nie przestawały pięknie kwitnąć i zachwycać swoim wyjątkowym zapachem. Jedną z ważniejszych zasad pielęgnacyjnych piwonii, jest ich przycinanie.
Piwonie powinno przycinać się na zimę, by wspomóc ich zdrowy wzrost. Kiedy najlepiej to robić? Warto nie przegapić idealnego terminu, który przypada na moment po przekwitnięciu kwiatów. Najczęściej robi się to w dwóch terminach: tuż po przekwitnięciu oraz jesienią. Jako że piwonie przestają kwitnąć latem, to lipiec jest dobrym okresem, aby zabrać się za ten zabieg.
Jak poprawnie przycinać piwonie?
Niejednokrotnie zdarza się nam zapomnieć o regularnym przycinaniu piwonii. Ten niepozorny zabieg jest jednak bardzo ważny dla tych kwiatów. Aby go poprawnie wykonać, należy kierować się tymi wskazówkami:
- najlepiej wykonywać cięcie po skosie, około 45 stopni,
- przycinając piwonie, starajcie się nie usuwać pąków,
- należy usuwać jedynie przekwitłe kwiatostany latem, a liście ścinać dopiero jesienią, gdy naturalnie zasychają,
- używajcie do tego ostrego sekatora, zapewni to czyste cięcie i zapobiegnie uszkodzeniu rośliny.
W przypadku piwonii bylinowych powinno się usuwać przekwitłe kwiatostany natychmiast po przekwitnięciu. Z kolei kiedy liście zaczynają usychać (zwykle w październiku), należy ściąć pędy nisko przy ziemi. Jeśli macie w swoim ogrodzie piwonie drzewiaste, warto pamiętać, by wiosną usunąć martwe, uszkodzone lub chore pędy, a zdrowe i zdrewniałe pędy skróć tuż nad zdrowym pąkiem lub rozgałęzieniem. Można też wykonać na nich cięcie odmładzające na wysokości 30-40 cm, nad pąkiem skierowanym na zewnątrz, aby pobudzić wzrost nowych pędów.
Przycinanie piwonii to ważny zabieg. Ma zbawienne skutki dla rośliny
Przycinanie piwonii to bardzo ważny zabieg pielęgnacyjny przed zimą. Pozwala zebrać roślinie siły na kolejny sezon i chroni przed chorobami. Poprawia zdrowie i wygląd rośliny w kolejnym sezonie.
Odpowiednie przycięcie tych kwiatów sprawia, że system korzeniowy rośliny pozostaje w dobrej kondycji, co przekłada się na obfite pąki i zdrowe kwiatostany w sezonie. Co więcej, przycinanie pozwala pozbyć się martwych fragmentów rośliny, które mogłyby przyciągać szkodniki zimujące w ogrodzie.