Przecena na masło to jedna z ulubionych promocji Polaków. W takiej sytuacji wykupują po kilkanaście sztuk na zapas, ale niekoniecznie dobrze je zabezpieczają po zakupach. Niewłaściwe przechowywanie masła sprawia, że szybko jełczeje i wchłania zapachy z lodówki lub otoczenia. Poza tym psuje się jego naturalny smak i mogą rozwijać się w nim bakterie. Jak zatem odpowiednio je przechowywać w swojej kuchni?

Jak nie można przechowywać masła? Polacy popełniają ten błąd

Masło, podobnie jak inne tłuszcze, jest niezwykle wrażliwe na czynniki zewnętrzne. Największym błędem, jaki popełniają Polacy, jest trzymanie masła w otwartym opakowaniu lub na wierzchu w małym, otwartym pojemniku. Dodatkowo, jeśli kładziesz je na spodku lub trzymasz w drzwiach lodówki - natychmiast przestań. Taki sposób przechowywania sprawia, że masło bardzo szybko wchłania zapachy innych produktów, staje się obślizgłe i traci swój pierwotny smak. 

Zobacz także:

Co więcej, ekspozycja na światło i tlen przyspiesza proces utleniania tłuszczu, skracając przy tym jego świeżość. Nie wolno też trzymać masła zbyt długo w temperaturze pokojowej, gdyż szybko stanie się ono siedliskiem bakterii. Zatem najważniejsza jest tutaj szczelność.

Ile czasu można trzymać masło w zamrażalniku?

Zamrażanie to doskonały sposób na przedłużenie trwałości masła, szczególnie gdy kupujemy je w większych ilościach np. przed świętami czy większymi okolicznościami lub na popularnych promocjach w marketach typu 2+2, 3+3 itd. Prawidłowo zapakowane, czyli w oryginalnej folii, a dodatkowo w szczelnym pojemniku lub folii aluminiowej, masło możesz przechowywać w zamrażalniku od 6 do nawet 9 miesięcy. 

Dla zachowania najlepszej jakości smaku i konsystencji zaleca się jednak nie przekraczać okresu 6 miesięcy. Po rozmrożeniu należy je zużyć w ciągu do 3 tygodni. Pamiętaj również, że nie wolno go zamrażać ponownie. Przez to mogłoby stracić swoje wartości.

Prawidłowe przechowywanie masła

Aby masło zachowało swój naturalny smak i aromat na dłużej, najważniejsze jest odcięcie mu dostępu tlenu, światła i zapachów. Idealnym sposobem jest trzymanie masła w specjalnej, szczelnej maselniczce ceramicznej lub szklanej. To właśnie takie naczynie idealne i skutecznie izoluje tłuszcz od otoczenia.

Taką maselniczkę, wraz z masłem, najlepiej umieścić na środkowej półce lodówki, gdzie temperatura jest najbardziej stabilna i optymalna. Jeśli wolisz mieć i używać masła w temperaturze pokojowej, używaj go w małych porcjach i przechowuj w specjalnej maselniczce wodnej.