W kuchni jest wiele miejsc, które brudzą się szybko, a nam zdarza się zapomnieć o ich regularnym czyszczeniu. Nie są to tylko oddalone zakamarki, lecz również same sprzęty kuchenne. Ze względu na fakt, że używane są one często i to do przyrządzania żywności, to niezwykle istotne jest dbanie o ich higienę. Jednym z takich elementów jest drewniana deska do krojenia. Jak dokładnie ją wyczyścić?
Domowy patent na czystą i trwałą deskę do krojenia
Drewniane deski do krojenia, to bliscy przyjaciele wielu osób, zafascynowanych gotowaniem. Używamy ich praktycznie codziennie, a czasem nawet po kilka razy. Są one wygodne w użytkowaniu, jednak mają jeden znaczący minus — potrafią zbierać zabrudzenia, które wnikają w głąb drewna. Skutkuje to widocznymi plamami, albo nieprzyjemnym zapachem desek, a to wszystko oznacza, że nie są one dokładnie wyczyszczone.
Zobacz także:
Aby zadbać o swoje drewniane deski, nie trzeba na szczęście sięgać po drogie, specjalistyczne środki. Wystarczy wam kilka podstawowych składników, które z pewnością znajdziecie w swojej kuchni. A nawet jeśli nie, to są to tanie produkty, które z łatwością znajdziecie w większości sklepów.
Jak wyczyścić drewnianą deskę?
Aby dokładnie wyczyścić drewnianą deskę, wystarczy wam domowy patent i 3 produkty: cytrynę, sól oraz oliwę z oliwek. Pozwolą wam one kompleksowo zadbać o czystość i trwałość takiej deski. Po przygotowaniu składników możecie zabrać się do pracy, według kilku prostych kroków:
- Przekrójcie cytrynę na pół i posypcie ją obficie solą.
- Tak przygotowaną cytryną przetrzyjcie deskę, wykonując koliste ruchy. Najlepiej wycisnąć trochę soku z cytrusa.
- Powstałą w ten sposób papkę pozostawcie na deskę na około 5 minut — nie dłużej, bo będzie trudna do usunięcia.
- Na koniec przepłuczcie deskę ciepłą wodą.
Połączenie cytryny i soli działa na drewnianą deskę jak naturalny peeling. Pomaga usunąć wszystkie zaschnięte zabrudzenia, a także wygładza i rozjaśnia powierzchnię deski.
Jeden składnik wypielęgnuje waszą drewnianą deskę
Po takim dokładnym wyczyszczeniu deski, warto ją dodatkowo wypielęgnować. Kiedy macie już pewność, że jej struktura jest czysta, zadbana i wysuszona, możecie złapać butelkę oliwy z oliwek. Pomoże wam ona w wyolejowaniu drewnianej deski.
Jak to zrobić? Wystarczy dokładnie natrzeć całą powierzchnię deski oliwą i pozostawić do delikatnego wchłonięcia. Po kilku minutach należy przetrzeć deskę przy użyciu ściereczki lub ręcznika papierowego tak, aby oliwa nie wchłonęła się za bardzo w drewno.
Oliwa z oliwek pozwala zabezpieczyć drewno, z którego składa się nasza deska kuchenna. Przedłuża też jego żywotność. To świetny sposób na dodatkową pielęgnację drewnianych przyborów kuchennych. Taki zabieg można wykonać nawet przed ich pierwszym użyciem, co dodatkowo je ochroni.