Tradycyjne kruche rogaliki nie mają sobie równych. Przygotowane z dbałością o proporcje (kruche ciasto niespecjalnie lubi eksperymenty), ale lekko podkręcone jednym dodatkiem podbiją podniebienia domowników. Moja mama od lat stosuje ten trik i muszę przyznać, że sama nie wpadłabym na to, żeby właśnie w taki sposób „dosmaczyć” kruche rogaliki.

Tradycyjny przepis na kruche rogaliki. Moja mama do ciasta dodaje 1 składnik ekstra

Okazuje się, że wystarczy garść orzechów włoskich zmielonych na proszek. Tak przygotowane nie pełnią roli posypki, nie stanowią też składnika nadzienia, a lądują w samym cieście obok mąki, cukru, masła i żółtek. Po upieczeniu z pozoru zwykłe rogaliki zaskakują już po jednym kęsie – bo mimo że nie mają ani fantazyjnego wnętrza ani wymyślnej dekoracji, są pełne orzechowych nut. Patent prosty, a genialny. Warto „odgapić” i podać dalej.

Zobacz także:

Z kolei samo kruche ciasto w przepisie mojej mamy powstaje w sposób tradycyjny, a więc w oparciu o „złotą proporcję” 3:2:1 (3 części mąki, 2 części masła, 1 część cukru). Do tego w cieście lądują dwa surowe żółtka. Dzięki temu będzie ono bardziej ciągliwe i tym samym łatwiejsze do wałkowania i formowania. Z kolei osoby, które chcą wydobyć jeszcze więcej kruchości z rogalików, do ciasta mogą dodać żółtka gotowane i otarte na bardzo drobnym oku tarki.

Kruche rogaliki orzechowe. Prosty przepis

Do przygotowania kruchego ciasta potrzebne będą same żółtka. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z białkami, możesz dodać je do porannej jajecznicy, przygotować na ich bazie kokosanki lub po prostu zamrozić. Białka wystarczy umieścić w szczelnym pojemniku, a najlepiej w foremkach, np. do lodu (będą łatwiejsze do porcjowania) i przechowywać maksymalnie przez 6 do 12 miesięcy w zamrażarce. 

Składniki:

  • 100 g orzechów włoskich,
  • 2 żółtka,
  • 200 g masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • opcjonalnie cukier puder i cynamon.

Przygotowanie:

  1. Obrane orzechy bardzo dobrze posiekaj, a następie zblenduj na proszek.
  2. Przesiej na balot lub stolnice mąkę, dodaj masło, koniecznie zimne, a także cukier puder. Zacznij siekać masło nożem, mieszając ja jednocześnie z mąką i cukrem i w ten sposób zagniatając ciasto. W międzyczasie dodaj żółtka i proszek z orzechów i wyrób elastyczne ciasto. Najlepiej zrobić to szybko i energicznie.
  3. Gotowe ciasto uformuj w kulkę, podziel na trzy części, zawiń w folię i włóż do lodówki na 2 godziny (lub na 30 minut do zamrażalnika).
  4. Po tym czasie wyjmij jedną część ciasta i cienko je rozwałkuj na podsypanym mąką blacie. Następnie wytnij powstały płat w kształt koła (możesz odrysować kształt np. od talerza). Koło podziel na ok. 8 równych części (trójkątów jak w przypadku pizzy).
  5. Każdy trójkąt zawiń w rulon po długości, zaczynając od szerszego końca.
  6. Zrób tak z każdą częścią ciasta.
  7. Kruche rogaliki piecz w piekarniku rozgrzanym do 195 st. C (góra-dół) przez ok. 20 minut. 
  8. Upieczone rogaliki orzechowe ostudź, ale zanim zrobią się zimne, możesz je obtoczyć w mieszance cukru pudru i cynamonu.