Mimo że grzybobranie kojarzy się z jesienią, to wielu fanów tej aktywności wybiera się do lasów już latem. Jeśli planujecie takie wyprawy, warto rozglądać się po lesie dokładnie. Wśród popularnych grzybów, takich jak maślaki i borowiki, możecie znaleźć prawdziwy „święty Graal”. Nazywany jest japońskimi truflami, a za granicą jego kilogram może kosztować aż 2 tys. euro, czyli prawie 8,5 tys. zł.

Skarb grzybiarzy, czyli gąska sosnowa

Znalezisko te bywa nazywane najdroższym grzybem na świecie. Jest to gąska sosnowa, która doceniana jest szczególnie w Japonii, ale pojawia się też w kuchni europejskiej. Jest to kulinarny składnik uważany za luksusowy, ze względu na swoje walory smakowe.

Zobacz także:

Gąska sosnowa wyróżnia się swoim charakterystycznym intensywnym, cynamonowym aromatem. Ma też wyjątkowy, słodko-mączysty smak. Dzięki temu stanowi dodatek podbijający smak w wielu daniach, takich jak zupy, makarony czy ryż.

W Polsce występuje rzadki grzyb, którego kilogram jest warty 8,5 tys. zł

Ten popularny na świecie grzyb, od 1921 roku obecny jest także w polskich lasach. Najpierw zaobserwowano go w Gdańsku. Później, po długiej nieobecności, ponownie pojawił się w 2021 roku w okolicach Gdańska i w gminie Zawoja w Małopolsce. Dziś wciąż pozostaje on bardzo rzadkim okazem, ale można go spotkać w różnych rejonach kraju.

Gąskę sosnową będziecie mogli znaleźć już niedługo. Zazwyczaj rośnie ona w Polsce w okresie od sierpnia do listopada, ale może też pojawić się wcześniej. Grzyb ten na pierwszy rzut oka może pomylić się z popularniejszym borowikiem. Warto jednak wiedzieć, jak je odróżnić, na wypadek, gdybyście natknęli się na tę perełkę podczas grzybobrania.

Najdroższy grzyb na świecie. Jak wygląda?

Gąska sosnowa jest jednym z najdroższych grzybów na świecie i w Polsce występuje rzadko. Za kilogram tego przysmaku trzeba zapłacić około 8,5 tys. zł. Jego cena wynika z trudności w pozyskaniu, a w Japonii uchodzi za symbol luksusu i jest popularnym prezentem.

Grzyb ten ma charakterystyczny wygląd. Jego kapelusz jest początkowo stożkowaty i gruby, z brzegami podwiniętymi do dołu. Z czasem staje się bardziej płaski, z brzegami często włóknistymi i pękającymi, odsłaniając biały miąższ. Kolor kapelusza może być brudnobiały, orzechowo-brązowy, a nawet czerwonawobrązowy, z przylegającymi włóknistymi łuskami. Blaszki pod kapeluszem są białe lub kremowe, a miąższ gruby, gęsty, biały, o łagodnym smaku z gorzkawym posmakiem. Trzon grzyba jest mocny, często bulwiasty u podstawy, z brązowawymi włóknistymi łuskami.

Jak odróżnić gąskę sosnową od borowika?

Gąska sosnowa może być mylona z innymi gatunkami, zwłaszcza z młodymi borowikami lub opieńkami. Istnieje jednak kilka cech, które ją wyróżniają. W odróżnienia jej od klasycznego borowika pomogą wam te znaki szczególne:

  • Kapelusz gąski sosnowej jest szarobrązowy, oliwkowy lub brązowy, może być gładki lub lekko pomarszczony. Z kolei u borowika jest on brązowy, oliwkowobrązowy lub czerwonobrązowy, duży i mięsisty.
  • Jej trzon jest krótki, gruby, zwinięty ku dołowi u młodych okazów. U borowika będzie on długi, maczugowaty, jasnobrązowy, często pokryty siateczką.