Każdy ma takie chwile, kiedy nachodzi go chęć na coś słodkiego. Ale nie każdemu chce się wyciągać blachy, miksować, a potem jeszcze piec skomplikowane ciasto, które często i tak nie wychodzi, takie, jakie sobie wymarzyliśmy. I właśnie dla was mamy genialny przepis na czekoladowe ciasto bez pieczenia. Nie uwierzycie, jak prosto się go robi i jak fantastycznie smakuje.
Aby cieszyć się rozkosznym deserem, wcale nie potrzebujecie długiej listy składników i równie rozbudowanego przepisu. Zapomnijcie o ubijaniu, ucieraniu i miksowaniu oraz całej masie naczyń do zmywania. To ciasto czekoladowe nie wymaga pieczenia, udaje się każdemu i zawsze błyskawicznie znika ze stołu. Sprawdźcie, co będzie potrzebne do jego wykonania i koniecznie przetestujcie je w swoich kuchniach, a nie pożałujecie.
Zobacz także:
Jak zrobić ciasto czekoladowe bez pieczenia?
Aby zrobić najprostsze ciasto czekoladowe bez pieczenia, wystarczy tylko jeden garnek i 3 składniki, czyli płatki owsiane, czekolada oraz mleczko kokosowe. Dwa pierwsze składniki znajdziecie dosłownie w każdym, nawet najmniejszym osiedlowym sklepie, jednak trzeci może wymagać już większych poszukiwań. Nie ma jednak powodu do zmartwień, gdyż mleko kokosowe możecie z powodzeniem zastąpić zwykłą śmietanką kremówką.
Wszystkie trzy składniki trzeba tylko razem podgrzać i gotowe, więc przygotowanie tego ciasta idzie błyskawicznie. Później jednak przyda się trochę cierpliwości, bo gotowy deser musi chłodzić się kilka godzin, aby nabrał odpowiedniej konsystencji. Warto więc przyrządzić go z wyprzedzeniem, na przykład wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc.
Przepis na ciasto czekoladowe na zimno
Jeśli nabraliście ochoty na taki wyśmienity deser, nie ma co czekać. Od razu skompletujcie składniki i weźcie się do pracy.
Składniki:
- 250 g błyskawicznych płatków owsianych
- 450 ml mleczka kokosowego
- 300 g czekolady deserowej
Przygotowanie:
1. 200 g czekolady łamiemy na kostki i podgrzewamy w rondelku z mlekiem kokosowym. Ważne, aby nie doprowadzić do zagotowania, a jedynie rozpuścić składniki, aby połączyły się w jednolitą masę.
2. Do ciepłej masy kokosowo-czekoladowej wrzucamy płatki owsiane, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie płatki zmiękną i napęcznieją pod wpływem ciepłego mleka kokosowego i masa stanie się idealnie gęsta.
3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy owsianą masą. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy blaszkę do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej nawet na całą noc.
4. Resztę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią gotowe ciasto po wyjęciu z blaszki. Można też dodatkowo posypać wierzch tartymi wiórkami czekoladowymi lub posypką.
Czym udekorować ciasto czekoladowe bez pieczenia?
Można zostawić ciasto bez polewy, ale jeśli chcecie by było jeszcze lepsze i pięknie się prezentowało możecie zrobić do niego polewę czekoladową, albo lukier a następnie posypać tym, co lubicie, czyli gotowe posypki, które może zostały wam z dekorowania pierników, orzechy, wiórki kokosowe, albo cukier puder.