Zupa brukselkowa, ale bez (widocznej) brukselki? Proszę bardzo. Ten przepis to łatwizna i być może przełamie twoją bądź domowników niechęć do niedocenianej brukselki. Niedocenianej, bo warzywo to jest rezerwuarem mnóstwa dobroci, na których zapotrzebowanie jesienią rośnie, a do tego można sobie nią porządnie pojeść. Nie omijaj jej w swojej diecie, a naucz się przyrządzać na bazie brukselki pyszności. Tak, da się. Ta zupa jest tego doskonałym przykładem.
Zupa z brukselką nie taka straszna. Jeden trik i pokochasz ją w takim wydaniu
Zupa na jesień powinna być syta i rozgrzewająca, ale przy tym nie za ciężka, by tuż po obiedzie nie lądować od razu pod kocem. Najlepiej sprawdzą się potrawy bazujące na zdrowych bulionach i warzywach z dodatkiem ziemniaków czy kasz. Jednym z czołowych w sezonie jesiennym warzyw jest brukselka – nielubiana i niedoceniania, a zdecydowanie zasługująca na uwagę. Do diety można przemycić ją sposobem – szykując zupę, w której trudno ją znaleźć, mimo że stanowi główny składnik.
Zobacz także:
Wystarczy, że brukselka wyląduje w garnku po uprzednim posiekaniu. Możesz to zrobić ręcznie lub rozdrobnić małe główki za pomocą blendera. Oczywiście mowa tutaj o świeżej brukselce, taki zabieg w przypadku mrożonego warzywa może spowodować, że zamieni się w papkę. Jeśli obawiasz się, że gorzkawy posmak brukselki zdominuje smak zupy, możesz ją wcześniej zalać zimną wodą lub mlekiem i moczyć przez noc.
Pożywna zupa na jesień z brukselką. Prosty przepis
Przepis na zupę z brukselki zawiera oczywisty składnik, a więc brukselkę, ale rozdrobiona nie będzie wyróżniać się obok marchwi i pietruszki. Sprawi za to, że zupa stanie się bardziej pożywna i zyska delikatny słodko-orzechowy smak.
Składniki:
- 500 g brukselki,
- 3 średnie marchewki,
- 2 pietruszki,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 litry bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka suszonego cząbru,
- świeża natka pietruszki,
- 3-4 listki laurowe,
- 2 łyżeczki suszonego majeranku,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- ostra papryka mielona lub pieprz cayenne (opcjonalnie)
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
- 200 ml słodkiej śmietanki (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Świeżą brukselkę umyj, osusz, a następnie posiekaj drobno lub wrzuć do blendera i rozdrobnij.
- Marchewkę i pietruszkę obierz, a następnie zetrzyj na grubym oczku tarki.
- Cebulę obierz i posiekaj, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
- W garnku o grubym dnie podsmaż cebulę na złocisty kolor. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek i cząber.
- Następnie dodaj marchewkę i pietruszkę, wymieszaj całość i duś przez kilka minut.
- Zalej całość bulionem, dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
- Zupę gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
- Pod koniec gotowania dodaj posiekaną brukselkę, dopraw solą i pieprzem oraz ostrą papryką lub pieprzem cayenne. Gotuj jeszcze ok. 7 minut (aż brukselka zmięknie).
- Opcjonalnie zupę możesz zabielić słodką śmietanką.
- Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
- Możesz serwować z dodatkiem gotowanych całych ziemniaków.









