Zawsze jest dobra pora na coś słodkiego – a już zwłaszcza jesienią. Kiedy dni robią się coraz krótsze, jest chłodniej, a pogoda nie zachęca do spędzania czasu na zewnątrz, najprzyjemniej spędza się czas na kanapie pod ciepłym kocykiem. Koniecznie z kubkiem herbaty i czymś smacznym do zjedzenia. Jesienią warto wykorzystać sezonowe owoce, jakie dojrzewają właśnie teraz, czyli jabłka. Jednoznacznie kojarzą się z tą porą roku i nikomu nie trzeba tłumaczyć jak dobrze sprawdzają się w wypiekach. 

Oszukana szarlotka, czyli jabłka pod kruszonką

Jeżeli jabłka, to naturalnie w szarlotce. Taka na kruchym cieście, z dużą ilością jabłek z cynamonem i posypana kruszonką jest wprost wyśmienita. Ale jeżeli nie macie czasu na takie długie przygotowania albo po prostu nie chce się wam piec typowej szarlotki, zróbcie ją w wersji „oszukanej”.

Zobacz także:

Mowa tutaj o jabłkach pod kruszonką, czyli bardzo prostym przepisie na gorący, słodki wypiek bardzo podobny do szarlotki, który nie wymaga aż tyle wysiłku. Nie musicie mieszać i wyrabiać ciasta, a później czekać aż się schłodzi. Całość, wraz z pieczeniem, zajmuje mniej niż godzinę. Oszukana szarlotka świetnie sprawdza się jako „deser awaryjny”, np. w sytuacji gdy macie gości i chcecie szybko podać coś na słodko. Poniżej znajdziecie przepis na te pyszności. 

Przepis na jabłka pod kruszonką

Do przygotowania tego deseru polecamy wam wybrać tę odmianę jabłek, jaka najlepiej sprawdza się w szarlotce, czyli szara reneta. 

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cynamon
  • masło
  • rodzynki (opcjonalnie)

Na kruszonkę:

  • pół szklanki mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 80 g drobno zmielonego cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Jeżeli chcecie dodać rodzinki, zalejcie je teraz wodą i odstawcie do namoczenia. Możecie zamiast wody użyć 2-3 łyżek rumu (w wersji dla pełnoletnich!). 
  2. Obierzcie jabłka i pokrójcie na ćwiartki. Usuńcie pestki.
  3. Naczynie żaroodporne posmarujcie grubą warstwą masła. Ułóżcie jabłka ciasno jedno obok drugiego. Posypcie je cynamonem oraz cukrem waniliowym. 
  4. Przygotujcie teraz kruszonkę. Należy zimne masło pokroić drobno nożem i połączyć z mąką oraz cukrem i szczyptą soli. 
  5. Ułóżcie rodzynki na jabłkach, a całość posypcie kruszonką.
  6. Naczynie z jabłkami wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczcie od 35 do 40 minut. Kruszonka ma być lekko przyrumieniona.

Jabłka pod kruszonką podajemy na gorąco z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych oraz porcją bitej śmietany. Smacznego!