Kiedy jest mowa o barszczu, zwykle mamy na myśli jedno z dwóch popularnych w polskiej kuchni dań – barszcz ukraiński oraz barszcz wigilijny. Ten drugi tradycyjnie podaje się z uszkami, czyli delikatnymi pierożkami wypełnionymi grzybowym farszem. Natomiast do barszczu ukraińskiego fenomenalnie pasuje inny rodzaj klusek, czyli kluski kładzione. Częściej przyrządza się je jako samodzielne danie, ale w zupie również sprawdzają się w sam raz. Trzeba tylko przygotować je w odpowiedni sposób.
Barszcz z kluskami? Tylko metodą 3:2
Kluski kładzione to danie bardzo proste i łatwe do zrobienia. Składa się z zaledwie 3 składników, czyli mąki, jajka oraz wody. Wszystko to trzeba dobrze wymieszać, a później łyżką kłaść do gorącej wody (stąd nazwa). Tam kluski gotują się przez około 2 minuty i gotowe – już można się zajadać.
Zobacz także:
A co w przypadku barszczu czy innej zupy? Tutaj również świetnie sprawdzi się ta metoda, czyli 3 składniki i 2 minuty gotowania. Co więcej, polecamy gotować kluski bezpośrednio w barszczu, nie w osobnym garnku. Jest to zupa dość kwaśna, a to sprawia, że ciasto jest bardziej miękkie i delikatne. Hamowane jest działanie glutenu i dzięki temu kluski nie twardnieją. Sprawdźcie poniżej, jak je przygotować.
Przepis na kluski kładzione
Składniki:
- 1 duże jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- kilka łyżek wody
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Kluski najwygodniej wyrabia się w bardzo dużym i szerokim kubku. Jeżeli takiego nie macie, przygotujcie sobie niewielki, wysoki rondelek.
- Do wybranego naczynia wsypcie mąkę, wbijcie jajko i wlejcie kilka łyżek wody. Wymieszajcie.
- W trakcie mieszania musicie zwracać uwagę na konsystencję ciasta. Jeżeli jest bardzo zbite, dodajcie jeszcze troszeczkę wody. Uważajcie, żeby nie przesadzić!
- Pod koniec mieszania, kiedy składniki już się dobrze połączą, dodajcie jeszcze szczyptę soli.
- Zagotujcie barszcz w garnku. Gdy zupa będzie już wrzeć, zanurzcie w niej łyżkę (dzięki temu ciasto się nie przyklei), nałóżcie porcję ciasta i włóżcie do wody.
- Od momentu wypłynięcia na powierzchnię kluski powinny się gotować przez około 2 minuty. Smacznego!
Jak jeszcze można podawać kluski kładzione?
Powyższa propozycja dotyczy dodania klusek do zupy zamiast makaronu, ryżu czy ziemniaków. Jak już jednak wspomnieliśmy, kluski kładzione z reguły są traktowane jako samodzielne danie i podaje się je z różnymi dodatkami. Bardzo dobrze smakują z gęstym gulaszem wieprzowym lub wieprzowo-wołowym albo po prostu polane sosem pieczarkowym, grzybowym czy warzywnym.
Kluski kładzione w najbardziej tradycyjnej wersji podaje się okraszone skwarkami z cebulą. Możecie dodatkowo posypać je twarogiem. W wersji na słodko kluski kładzione można polać śmietanką wymieszaną wcześniej z cukrem waniliowym. Pasuje do nich też okrasa typowa dla leniwych klusek, czyli roztopione masło z dodatkiem cynamonu oraz cukru.









