Kiedy jest mowa o barszczu, zwykle mamy na myśli jedno z dwóch popularnych w polskiej kuchni dań – barszcz ukraiński oraz barszcz wigilijny. Ten drugi tradycyjnie podaje się z uszkami, czyli delikatnymi pierożkami wypełnionymi grzybowym farszem. Natomiast do barszczu ukraińskiego fenomenalnie pasuje inny rodzaj klusek, czyli kluski kładzione. Częściej przyrządza się je jako samodzielne danie, ale w zupie również sprawdzają się w sam raz. Trzeba tylko przygotować je w odpowiedni sposób. 

Barszcz z kluskami? Tylko metodą 3:2

Kluski kładzione to danie bardzo proste i łatwe do zrobienia. Składa się z zaledwie 3 składników, czyli mąki, jajka oraz wody. Wszystko to trzeba dobrze wymieszać, a później łyżką kłaść do gorącej wody (stąd nazwa). Tam kluski gotują się przez około 2 minuty i gotowe – już można się zajadać. 

Zobacz także:

A co w przypadku barszczu czy innej zupy? Tutaj również świetnie sprawdzi się ta metoda, czyli 3 składniki i 2 minuty gotowania. Co więcej, polecamy gotować kluski bezpośrednio w barszczu, nie w osobnym garnku. Jest to zupa dość kwaśna, a to sprawia, że ciasto jest bardziej miękkie i delikatne. Hamowane jest działanie glutenu i dzięki temu kluski nie twardnieją. Sprawdźcie poniżej, jak je przygotować. 

Przepis na kluski kładzione

Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • kilka łyżek wody
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Kluski najwygodniej wyrabia się w bardzo dużym i szerokim kubku. Jeżeli takiego nie macie, przygotujcie sobie niewielki, wysoki rondelek.
  2. Do wybranego naczynia wsypcie mąkę, wbijcie jajko i wlejcie kilka łyżek wody. Wymieszajcie.
  3. W trakcie mieszania musicie zwracać uwagę na konsystencję ciasta. Jeżeli jest bardzo zbite, dodajcie jeszcze troszeczkę wody. Uważajcie, żeby nie przesadzić!
  4. Pod koniec mieszania, kiedy składniki już się dobrze połączą, dodajcie jeszcze szczyptę soli. 
  5. Zagotujcie barszcz w garnku. Gdy zupa będzie już wrzeć, zanurzcie w niej łyżkę (dzięki temu ciasto się nie przyklei), nałóżcie porcję ciasta i włóżcie do wody. 
  6. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię kluski powinny się gotować przez około 2 minuty. Smacznego!

Jak jeszcze można podawać kluski kładzione?

Powyższa propozycja dotyczy dodania klusek do zupy zamiast makaronu, ryżu czy ziemniaków. Jak już jednak wspomnieliśmy, kluski kładzione z reguły są traktowane jako samodzielne danie i podaje się je z różnymi dodatkami. Bardzo dobrze smakują z gęstym gulaszem wieprzowym lub wieprzowo-wołowym albo po prostu polane sosem pieczarkowym, grzybowym czy warzywnym. 

Kluski kładzione w najbardziej tradycyjnej wersji podaje się okraszone skwarkami z cebulą. Możecie dodatkowo posypać je twarogiem. W wersji na słodko kluski kładzione można polać śmietanką wymieszaną wcześniej z cukrem waniliowym. Pasuje do nich też okrasa typowa dla leniwych klusek, czyli roztopione masło z dodatkiem cynamonu oraz cukru.