Możliwości wykonania przetworów na zimę są niemal nieograniczone, a na stronach internetowych aż kipi od wszelkiego rodzaju przepisów i pomysłów na pyszny dodatek do obiadu poza sezonem. Ja co roku nie wyobrażałam sobie moich spiżarnianych zapasów bez grzybków marynowanych. Jednak odkąd wpadłam na ten przepis na dynie w occie według Ewy Wachowicz, moja rodzina już nawet nie chce słyszeć o innych przetworach. Wykonanie jest banalne, nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga wielu składników. Oto, jak wygląda proces krok po kroku.

Dynia w occie do słoików według przepisu Ewy Wachowicz – co należy przygotować?

Przygotowanie dyni w occie do słoików według przepisu Ewy Wachowicz wymaga zgromadzenia kilku niezbędnych składników. Na liście znajdują się między innymi:

Zobacz także:

  • dynia – najlepiej około 1,5 kg,
  • woda – 6 szklanek,
  • ocet spirytusowy 10% – 1 szklanka,
  • musztarda francuska – 1szklanka,
  • ziele angielskie – kilka ziarenek do każdego słoika,
  • liście laurowe – 4 sztuki,
  • cukier biały – 9 czubatych łyżek,
  • sól kuchenna – 2 czubate łyżki.

Po zgromadzeniu i odmierzeniu wszystkich niezbędnych do zrealizowania przepisu składników, warto również pomyśleć o odpowiednim przygotowaniu słoików na przetwory. Te powinny być dokładnie umyte, wyparzone, a także szczelne. Zanim umieścisz w nich dynię, upewnij się, że są szczelne, a nakrętki dobrze dopasowane. To pozwoli uchronić weki przed ewentualnym popsuciem w późniejszym czasie.

Dynia w occie z przepisu Ewy Wachowicz – wykonanie krok po kroku

Przygotowanie dyni w occie według niezawodnej receptury Ewy Wachowicz rozpocznij od porozstawiania słoików. Następnie sięgnij po garnek lub miskę, wlej wodę, ocet i dodawaj kolejno cukier, sól, musztardę francuską, ziele angielskie oraz liście laurowe. Wszystko dokładnie mieszaj i zagotuj. Kolejnym krokiem jest przygotowanie dyni.

Przed marynowaniem obierz ją ze skórki, pozbądź się pestek i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie włóż je do słoika (im ciaśniej, tym lepiej), zalej przygotowaną wcześniej marynatą i dokładnie zamknij słoik. Przetwory pasteryzuj przez około 15-20 minut. Tak zabezpieczona dynia w occie może trafić na spiżarniane półki.

Jak wybrać idealną dynię do przetworów?

Wybór dobrej jakości i pełnej smaku dyni na przetwory wcale nie jest tak oczywisty, jak mogłoby się wydawać. Aby jednak mieć pewność, że warzywo jest dojrzałe i nadaje się do słoika, koniecznie zwróć uwagę na te kwestie:

  • dynia nie może być zbyt miękka,
  • skórka warzywa powinna być gładka i bez widocznych uszkodzeń,
  • kolor musi być intensywnie pomarańczowy, co świadczy o tym, że dynia jest odpowiednio dojrzała,
  • głuchy dźwięk po stuknięciu w warzywo.