Trzeba przyznać, że cynamonki, czyli szwedzkie bułeczki kanelbullar, w chłodne i deszczowe dni smakują najlepiej. Z czasem jednak nawet najsmaczniejsze wypieki w końcu się nudzą. Warto wtedy spróbować nowych przepisów – my polecamy wam kardamonki, czyli cynamonki po fińsku z dodatkiem kardamonu. Przepisem na te pyszności podzieliła się Ewa Wachowicz – sprawdźcie, jak je przygotowuje.
Gdy znudzą się cynamonki, zrób kardamonki
Czym kardamonki różnią się od cynamonek? Przede wszystkim przyprawami, ponieważ poza cynamonem znajdziemy tu kardamon. Jest niezwykle aromatyczny i gwarantujemy, że w trakcie pieczenia tych bułeczek cały dom będzie pięknie pachniał jeszcze na drugi dzień. Inny jest też kształt.
Zobacz także:
Fińskie kardamonki kroi się w kształt trapezów, dzięki czemu wyglądają bardzo oryginalnie. Polecamy po upieczeniu posypać je siekanymi orzechami, cukrem pudrem albo polać je gęstym lukrem. Jednak nawet bez dodatków będą przepyszne, a najlepiej smakują podane na ciepło, krótko po wyjęciu z piekarnika. Cały przepis Ewy Wachowicz na te pyszności znajdziecie poniżej.
Przepis na fińskie kardamonki Ewy Wachowicz
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki cukru
- 100 g masła
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- pół łyżeczki soli
Nadzienie:
- 100 g roztopionego masła
- 3 łyżki drobno mielonego cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Przygotowanie:
- Najpierw podgrzejcie mleko w rondelku. Ma być ciepłe, ale nie gorące.
- Odstawcie rondelek z mlekiem na bok. Wsypcie do niego pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru oraz kardamon. Na koniec dodajcie masło i dobrze wymieszajcie, aż masło całkiem cię rozpuści.
- Do dużej miski przesiejcie mąkę. Wsypcie cukier. Uformujcie dołek, a do środka wlejcie zaczyn, który przed chwilą przygotowaliście.
- Dodajcie także żółtka, szczyptę soli i dobrze wymieszajcie. Chwilę wyrabiajcie ciasto.
- Miskę z ciastem przykryjcie ściereczką i odłóżcie na 45 minut do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagniećcie je jeszcze raz. Rozwałkujcie w kształt prostokąta.
- Posmarujcie je roztopionym masłem, a następnie posypcie cukrem wymieszanym z cynamonem.
- Teraz ciasto zwijamy w rulon i kroimy je w trapezy.
- Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich lekko dociskamy.
- Posmarujcie bułeczki roztrzepanym białkiem. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 30 stopni Celsjusza na 15 minut.
- Po tym czasie zwiększcie temperaturę do 200 stopni. Pieczcie od 15 do 20 minut, aż bułeczki się ozłocą. Smacznego!