Trzeba przyznać, że cynamonki, czyli szwedzkie bułeczki kanelbullar, w chłodne i deszczowe dni smakują najlepiej. Z czasem jednak nawet najsmaczniejsze wypieki w końcu się nudzą. Warto wtedy spróbować nowych przepisów – my polecamy wam kardamonki, czyli cynamonki po fińsku z dodatkiem kardamonu. Przepisem na te pyszności podzieliła się Ewa Wachowicz – sprawdźcie, jak je przygotowuje. 

Gdy znudzą się cynamonki, zrób kardamonki

Czym kardamonki różnią się od cynamonek? Przede wszystkim przyprawami, ponieważ poza cynamonem znajdziemy tu kardamon. Jest niezwykle aromatyczny i gwarantujemy, że w trakcie pieczenia tych bułeczek cały dom będzie pięknie pachniał jeszcze na drugi dzień. Inny jest też kształt.

Zobacz także:

Fińskie kardamonki kroi się w kształt trapezów, dzięki czemu wyglądają bardzo oryginalnie. Polecamy po upieczeniu posypać je siekanymi orzechami, cukrem pudrem albo polać je gęstym lukrem. Jednak nawet bez dodatków będą przepyszne, a najlepiej smakują podane na ciepło, krótko po wyjęciu z piekarnika. Cały przepis Ewy Wachowicz na te pyszności znajdziecie poniżej. 

Przepis na fińskie kardamonki Ewy Wachowicz

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • pół łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 100 g roztopionego masła
  • 3 łyżki drobno mielonego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Przygotowanie:

  1. Najpierw podgrzejcie mleko w rondelku. Ma być ciepłe, ale nie gorące. 
  2. Odstawcie rondelek z mlekiem na bok. Wsypcie do niego pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru oraz kardamon. Na koniec dodajcie masło i dobrze wymieszajcie, aż masło całkiem cię rozpuści.
  3. Do dużej miski przesiejcie mąkę. Wsypcie cukier. Uformujcie dołek, a do środka wlejcie zaczyn, który przed chwilą przygotowaliście. 
  4. Dodajcie także żółtka, szczyptę soli i dobrze wymieszajcie. Chwilę wyrabiajcie ciasto.
  5. Miskę z ciastem przykryjcie ściereczką i odłóżcie na 45 minut do wyrośnięcia.
  6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagniećcie je jeszcze raz. Rozwałkujcie w kształt prostokąta.
  7. Posmarujcie je roztopionym masłem, a następnie posypcie cukrem wymieszanym z cynamonem.
  8. Teraz ciasto zwijamy w rulon i kroimy je w trapezy.
  9. Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich lekko dociskamy.
  10. Posmarujcie bułeczki roztrzepanym białkiem. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 30 stopni Celsjusza na 15 minut.
  11. Po tym czasie zwiększcie temperaturę do 200 stopni. Pieczcie od 15 do 20 minut, aż bułeczki się ozłocą. Smacznego!