Obfite opady deszczu w Polsce w połączeniu z wysokimi temperaturami i dość wilgotnym powietrzem to idealne dla rozwoju grzybów, a w związku z ostatnimi oberwaniami chmury, grzybiarze od razu ruszyli na poszukiwania do pobliskich lasów. I choć wysyp trwa, a leśnych skarbów nie brakuje, wędrówki i tak kończą się dla Polaków powrotem do domu z pustymi koszykami. Wszystko przez 1 problem, który jest powodem niemałego rozczarowania wśród zbieraczy. To musisz wiedzieć przed wyruszeniem na grzybobranie.
Co jest powodem rozczarowania grzybiarzy?
Choć szczęśliwców nie brakuje, a lipcowo-sierpniowy wysyp trwa, nie każde wyjście na grzyby okazało się dla polskich zbieraczy łaskawe. Wiele osób wraca do domów z pustymi koszykami, a to ze względu na obecne w kapeluszach robaki. Z informacji na forach grzybiarskich wynika, że mimo obfitych zbiorów, większość okazów nadaje się do wyrzucenia, co jest powodem niemałego rozczarowania wśród miłośników leśnych skarbów.
Zobacz także:
Problem robaczywych grzybów pojawił się niemal w całej Polsce, ale z informacji zebranych przez „Fakt” wynika, że najwięcej „robaczywek” znaleźli mieszkańcy lasów w pobliżu Częstochowy (woj. śląskie), Ostródy (woj. warmińsko-mazurskie), Płocka (woj. mazowieckie), Mińska Mazowieckiego (woj. mazowieckie), Łukowa (woj. lubelskie) oraz Nakła nad Notecią (woj. kujawsko-pomorskie).
Jakie owady są obecne w grzybach?
Choć grzyby są przysmakiem dla wielu owadów, to najczęściej spotykanymi w kapeluszach gatunkami są przede wszystkim larwy muchówek. Są widoczne gołym okiem od razu po przekrojeniu okazu i można je rozpoznać po niewielkich rozmiarach i charakterystycznej białej barwie. Choć nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla człowieka, ich obecność może świadczyć o złej kondycji zebranych grzybów. Ponadto, są siedliskiem bakterii, dlatego spożycie zajętego przez owady grzyba może skończyć się infekcją.
Oprócz muchówek w grzybach często obserwuje się także larwy chrząszczy, czwórzębca bielańskiego, a także skoczogonków. Należy pamiętać, że owady to tylko z nielicznych organizmów, które żywią się grzybami w lasach. Jest to również przysmak dla ślimaków, żuków, ale też zwierząt (dzików, saren czy jeleni).
Jak rozpoznać robaczywe grzyby?
Rozpoznanie robaczywego grzyba nie należy do skomplikowanych i zajmuje wyłącznie kilka sekund, a wystarczy kierować się kilkoma sprawdzonymi metodami:
- Zwróć uwagę na kapelusz grzyba. Jeśli jest zbyt miękki i ma widoczne tunele lub czarne dziurki, prawdopodobnie został zajęty przez robaki.
- Sprawdź miąższ. Jeśli jest zbyt miękki i zapada się po naciśnięciu palcem, oznacza to, że może być robaczywy.
- Powąchaj grzyb przed zabraniem do koszyka. Obecność larw często powoduje, że okaz wydziela nieprzyjemny zapach.