W przypadku tego gatunku potrzebne były lata, aby zakwalifikować go do grzybów trujących. Krowiaka podwiniętego przez długi czas uważano za okaz jadalny i chętnie go zbierano. Dziś jednak wiemy, że podczas grzybobrania nie należy go zbierać, aby nie ryzykować poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Czy krowiak podwinięty jest grzybem trującym?

Dla osób, które przygodę z grzybobraniem zaczęły wiele lat temu, to może być zaskoczeniem — krowiak podwinięty należy do grzybów trujących. Przez długi czas ten gatunek uważano za jadalny i często go zbierano ze względu na walory smakowe. Rzeczywiście — krowiak podwinięty w przypadku wielu osób nie dawał żadnych niepożądanych objawów. Mimo to dochodziło również do przypadków zatruć. W przypadku znanego niemieckiego mykologa Juliusa Schäffera spożycie posiłku przygotowanego na bazie tego grzyba przyniosło skutek śmiertelny.

Zobacz także:

Krowiak podwinięty zawiera substancję, która uderza w układ odpornościowy. W efekcie wytwarzane są przeciwciała, które atakują krwinki. Zdaniem niektórych grzyb przestaje być szkodliwy po obróbce termicznej, jednak nie jest to prawda.

Jak wygląda krowiak podwinięty i gdzie można go spotkać?

Warto wiedzieć, jak wygląda krowiak podwinięty, aby przypadkiem nie zebrać go podczas grzybobrania. Średnica kapelusza w przypadku tego gatunku osiąga do 13 cm, a charakterystyczną dla niego cechą jest podwinięty brzeg — zarówno u młodych, jak i w pełni rozwiniętych okazów. Barwa jest zazwyczaj w odcieniach brązu i może być żółtobrązowa, oliwkowa, ochrowobrązowa lub czerwonobrązowa.

Kapelusz będzie się także nieco różnił wyglądem w zależności od warunków pogodowych — po deszczu zmienia się z suchego i błyszczącego na bardzo śliski. Z kolei cienkie i gęste blaszki wyraźnie schodzą w stronę trzonu, który może mierzyć do 7 cm wysokości.

W Europie krowiak pospolity występuje dość często i we wszystkich typach lasów. Możemy go spotkać na przykład pod brzozami, świerkami czy sosnami, ale pojawia się także pod innymi gatunkami drzew. Zazwyczaj mamy do czynienia z występowaniem gromadnym.

Krowiak podwinięty / fot. Victoria/Adobe Stock

Objawy zatrucia krowiakiem podwiniętym

Po spożyciu krowiaka podwiniętego objawy mogą się pojawić już po kilku godzinach, jednak możliwe jest również wystąpienie symptomów z opóźnieniem, po kilkunastu godzinach. Zatrucie może dać o sobie znać sygnałami ze strony układu pokarmowego, czyli bólem brzucha, wymiotami i mdłościami. Do objawów zalicza się także takie dolegliwości jak zawroty głowy, dreszcze czy spowolnienie akcji serca. Substancje zawarte w krowiaku podwiniętym mogą się kumulować w organizmie, dlatego symptomy zatrucia mogą wystąpić dopiero po kilkukrotnym spożyciu tego grzyba.