Rogale świętomarcińskie wypiekane z okazji Dnia Świętego Marcina 11 listopada to przysmak, który cieszy się ogromną popularnością, ale ma 2 wady. Pierwszą jest ich dość wysoka cena. Jeśli natomiast decydujesz się na samodzielny wypiek w domu, do ich wykonania zwykle zniechęca długotrwały proces przygotowania. Na szczęście kilka lat temu trafiłam na przepis, który skraca czas spędzony w kuchni do minimum, a w dodatku pozwala cieszyć się kruchym ciastem i słodziutkim nadzieniem rodem z poznańskiej cukierni. Oto, co będzie potrzebne do przygotowania rogali marcińskich oraz jak je wykonać krok po kroku.
Dlaczego rogale świętomarcińskie piecze się z okazji 11 listopada?
Tradycja związana z wypiekiem rogali świętomarcińskich na 11 listopada związana jest z legendą, która sięga już 1891 roku. Mieszkańcy wierzą, że gdy zbliżał się dzień św. Marcina, proboszcz parafii kościoła pod tym samym wezwaniem – ks. Jan Lewicki, apelował do zgromadzonych wiernych, by podobnie, jak patron parafii, czynili coś dobrego w stosunku do biednych. Wówczas na jednej mszy uczestniczył pewien cukiernik – Józef Melzer, który namówił swojego przełożonego, by część wypiekanych rogali trafiła w ręce potrzebujących.
Zobacz także:
Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania rogali marcińskich?
Rogale marcińskie zwykle wymagają długotrwałego przygotowania ze względu na czas wyrabiania ciasta i sporej ilości składników. Jednak w przypadku tego szybkiego przepisu sprawa jest znacznie prostsza. Aby więc cieszyć się ich smakiem nie tylko od święta i z cukierni, należy zgromadzić następujące produkty:
- mąka pszenna – 3,5 szklanki,
- masło – 220 g,
- mleko – 1 szklanka,
- świeże drożdże – 20 g,
- jajko – 1 sztuka,
- śmietana 18% – 2 łyżki,
- masa makowa – 300 g,
- masa marcepanowa – 100 g,
- cukier puder – 3/4 szklanki,
- cukier – 1,5 łyżki,
- orzechy włoskie – 100 g.
Jak przygotować rogale marcińskie krok po kroku?
- Realizację przepisu rozpocznij od rozpuszczenia drożdży w ciepłym mleku. Następnie dodaj łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj, aż wszystko dokładnie się połączy. Przygotowany zaczyn odstaw na około 15-20 minut.
- Teraz przyszedł czas na przygotowanie orzechów włoskich. Pozbądź się łupin i posiekaj.
- Gdy zaczyn zacznie pracować, dodaj do niego jajko, 2 łyżeczki cukru i mąkę. Całość dokładnie zagnieć, a następnie dodaj 30 g masła. Wyrabiaj masę do momentu, gdy będzie jednolita i gładka.
- Ciasto wałkuj na grubość około 1 cm, posmaruj resztą masła i złóż na pół. Przygotowaną masę włóż do lodówki.
- Teraz należy zabrać się za ucieranie masy marcepanowej. Dodaj do niej mak, orzechy, cukier puder i śmietanę. Wszystkie dodatki zmiksuj.
- Następnie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wytnij kawałki w kształcie trójkąta. Każdy trójkąt posmaruj masą i zwiń, aby powstał rogal.
- Gotowe rogale wyłóż na blachę i piecz w 180°C przez 25 minut.









