Ciastem pomarańczowym poczęstowałam kuzynkę, kiedy wpadła na szybką kawę, i nie uwierzyła mi, że wykonałam je własnoręcznie. Więcej: była przekonana, że to dzieło cukiernika. Kiedy już udało mi się ją przekonać do własnych zdolności, obie zgodnie stwierdziłyśmy, że w kategorii ciast prostych, szybkich i na temat pomarańczowa „gąbeczka” otrzymuje zasłużone pierwsze miejsce. A do kawy pasuje doskonale – wszak połączenie pomarańczowej świeżości i kawowych nut doceniane jest na całym świecie.
Ciasta pomarańczowe. Wariacje z południa Europy
Mimo że w chłodniejszych miesiącach roku pomarańczami zajadamy się nie od dzisiaj, ciasta pomarańczowe to niekoniecznie coś, czym zaprzątaliśmy sobie głowę. To zdecydowanie domena krajów śródziemnomorskich, gdzie pomarańcze są owocem lokalnym i na ich bazie przyrządza się mnóstwo dań, w tym deserów. W Hiszpanii jada się migdałowy biszkopt z koroną z pomarańczy (torta de naranja y almendra), z kolei na Sycylii popularna jest torta all’arancia di Sicilia, a więc sycylijskie ciasto pomarańczowe (puszyste ciasto z kawałkami pomarańczy w środku i plastrami na wierzchu). Ciekawa jest też portokalopita z Krety bazująca na cieście filo.
Zobacz także:
Wersja ciasta pomarańczowego, która krąży w sieci i zdobywa coraz większe uznanie, przypomina przepis na dobrze nam znane tzw. ciasto na oleju, z tą różnicą, że do wersji cytrusowej należy dodać zblendowaną gotowaną pomarańczę w całości – a więc ze skórką i gorzkawym albedo (gąbczasta warstwa między skórką a miąższem). Całość ląduje w keksówce, a później w piekarniku. Szybko i na temat, a finał powala na kolana.
Ciasto pomarańczowe z gotowanej pomarańczy. Prosty przepis
Z poniższych składników przygotujesz ciasto do keksówki o wymiarach 11x26 cm. Dla podkręcenia koloru deseru możesz dodać do ciasta pół łyżeczki kurkumy – nie wpłynie ona na smak, ale pięknie zabarwi całość.
Składniki:
- 300 g pomarańczy (ok. 1 sztuka),
- 230 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- 170 g,
- 110 g oleju rzepakowego,
- cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy do smaku (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania purée z pomarańczy. Połowę wskazanej porcji, a więc 300 g (ok. jedna pomarańcza), zalej wodą, a następnie gotuj ok. 60 minut na wolnym ogniu. Ważne, żeby wody nie było za dużo, a jedynie tyle, by pomarańcza była przykryta.
- Pomarańczę zostaw w wodzie do całkowitego wystudzenia.
- Gotową pokrój na ćwiartki. Ze środka pozbądź się pestek. Zblenduj całość.
- Mąkę przesiej, dodaj sól i proszek do pieczenia.
- Jajka utrzyj z cukrem na puch. Następnie, cały czas miksując, zacznij dolewać olej cienką strużką.
- Do tak przygotowanej masy dodaj przygotowane wcześniej purée z pomarańczy i opcjonalnie wanilię. Wymieszaj całość.
- Następnie dodaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całość pomału, na wolnych obrotach.
- Gotową masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto pomarańczowe piecz przez 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C (góra-dół).
- Wystudź ciasto. Na koniec skrop sokiem z cytryny lub polej domowej roboty lukrem.









