Placki ziemniaczane to jedna z najpopularniejszych potraw, która króluje w polskich domach, ale ile gospodyń, tyle różnych przepisów na jej wykonanie. Dotyczy to nie tylko sposobu podania (na słodko ze śmietaną i cukrem lub wytrawnie), ale również przygotowania masy ziemniaczanej. I choć od lat robiłam ją według sprawdzonego przepisu, to niedawno skusiłam się na zrobienie placków ziemniaczanych z przepisu Magdy Gessler. Po 1. porcji stwierdziłam, że nigdy nie jadłam lepszych, a wszystko dzięki 1 składnikowi ekstra, który podkręcił smak o 200%. Oto, co będzie potrzebne i jak je przygotować krok po kroku.

Jakie składniki będą potrzebne do placków ziemniaczanych wg Magdy Gessler?

Wykonanie placków ziemniaczanych nie jest skomplikowane i ma bardzo krótką listę składników. Nie inaczej jest w przypadku przepisu według Magdy Gessler. Jednak okazuje się, że czasami 1 niepozorny składnik potrafi zrobić całą robotę i sprawić, że nawet najczęściej wykonywana i najprostsza potrawa nigdy wcześniej nie była tak apetyczna. Tak też jest i tym razem, ponieważ wyjątkowy smak placków ziemniaczanych nadaje daniu przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w drobną kostkę ząbek czosnku. Oprócz tego na liście znajdują się następujące składniki:

Zobacz także:

  • ziemniaki – 1 kg,
  • cebula – 2 sztuki,
  • jajka – 2 sztuki,
  • mąka pszenna – 3-4 łyżki,
  • śmietana 18% – 1 łyżka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

O czym jeszcze warto pamiętać przed smażeniem placków ziemniaczanych?

Wysokiej jakości i odpowiednio dobrane składniki to jedno, ale by placki ziemniaczane okazały się sukcesem i były znacznie bardziej chrupiące niż zwykle, warto trzymać się 1 ważnej zasady podczas przygotowania masy. Zgodnie z radą Magdy Gessler, przed smażeniem zawsze należy ją dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu. Dzięki temu nie musisz używać dużych ilości mąki, a placki ziemniaczane wychodzą chrupiące na zewnątrz, ale wyjątkowo miękkie w środku.

Jak przygotować placki ziemniaczane z przepisu Magdy Gessler krok po kroku?

  1. Ziemniaki i cebule umyj, a następnie obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Powstałą masę ziemniaczaną przełóż na sitko i odciśnij z nadmiaru płynu.
  2. Ząbek czosnku obierz z łupin, przeciśnij przez praskę lub pokrój w drobną kostkę, a następnie dodaj do przygotowanej masy ziemniaczanej. Dodaj również jajka, śmietanę i dopraw solą i pieprzem według uznania. Całość wymieszaj.
  3. Do miski dodaj także łyżkę mąki pszennej, a jeśli masa ziemniaczana jest zbyt rzadka, wrzuć kolejną.
  4. Patelnię rozgrzej, a następnie weź łyżkę i wykładaj masę na gorącym oleju. Placki smaż do momentu aż będą złociste.