Kiedy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, a jednocześnie nie chce poświęcać długich godzin na wałkowanie ciasta oraz pieczenie, zawsze robię tę ekspresową roladę z owocami. Jest wyjątkowo puszysta, lekka i nie wymaga nawet wkładania do piekarnika. Co więcej, jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut. To idealny pomysł na deser na andrzejkowy stół, bo u mnie zawsze znika najszybciej. Oto, jakich składników będziesz potrzebować oraz jak ją wykonać krok po kroku.
Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania rolady bez pieczenia?
Ekspresowa rolada bez pieczenia doskonale sprawdzi się na każdą okazję, w tym nadchodzące andrzejki, i nie wymaga żmudnego wyrabiania ciasta. W tej roli świetnie sprawdziła się masa z ciastek kakaowych. Ich odpowiednie przygotowanie sprawia, że całość w smaku przypomina zwykły biszkopt. Aby jednak móc cieszyć się tym wyjątkowym deserem, to oprócz wspomnianych ciastek należy przygotować również kilka innych niezbędnych składników. Na liście znajdują się:
Zobacz także:
- ciastka kakaowe – 340 g,
- cukier puder – 170 g,
- mleko – 60 ml,
- masło – 100 g,
- twaróg sernikowy – 450 g,
- serek mascarpone – 3 łyżki,
- 2 garści dowolnych owoców (ja zwykle używam malin, truskawek lub borówek)
Ekspresowa rolada bez pieczenia krok po kroku
- Ciastka kakaowe wyjmij z opakowania i wrzuć do blendera. Całość zblenduj, a gdy będą już dobrze rozdrobnione, przełóż je do szklanej miski lub garnka.
- Masło należy roztopić na patelni lub w rondelku, a następnie wlać do zblendowanych wcześniej ciastek kakaowych.
- Do masy dodaj również 110 g cukru pudru i zagniataj do momentu, aż składniki się połączą.
- Kolejnym krokiem jest dolanie mleka, ponowne wyrobienie masy i włożenie jej do lodówki.
- Teraz przyszedł czas na przygotowanie kremu do rolady. Twaróg sernikowy, mascarpone i 60 g cukru pudru wrzuć do miski i miksuj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na blacie rozłóż folię spożywczą, wyłóż na niej przygotowaną wcześniej masę kakaową i dokładnie rozwałkuj.
- Po rozwałkowaniu masy nałóż krem i rozsmaruj na większej jej większej części.
- Owoce umyj i rozłóż w dwóch rzędach bezpośrednio na kremie. Całość zwiń za pomocą folii spożywczej, a następnie włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Czym najlepiej udekorować roladę?
Po wykonaniu wszystkich kroków w przepisie, lekka i puszysta rolada z owocami jest gotowa do spożycia, ale przed podaniem jej na stół, można pomyśleć jeszcze o ewentualnej dekoracji ciasta. Do tego doskonale sprawdzą się:
- cukier puder,
- lukier,
- roztopiona czekolada,
- gotowe posypki,
- wiórki kokosowe,
- drobno posiekane orzechy,
- migdały,
- świeże owoce,
- polewa o ulubionym smaku.









