Szarlotka szarlotce nierówna, bo tak naprawdę ile głów, tyle sposobów i trików na idealne ciasto z jabłkami. Tak czy siak, jesień to czas idealny, by rozsmakować się w pełni tym deserem. Jeśli zatem szukasz przepisu doskonałego, jesteś w dobrym miejscu. Bo jeśli robić szarlotkę, to tylko z dużej blachy. A jak z dużej blachy, to ta tatrzańska będzie idealna — smakuje tak, że zniknie szybciej, niż wystudzi się piekarnik.
Szarlotka tatrzańska. Ciasto, które kochają wszyscy Polacy
Bez wątpienia najlepsza szarlotka tatrzańska to ta spałaszowana w górskim schronisku po kilku godzinach marszu tatrzańskimi szlakami. A jeśli na zewnątrz jesienna słota, a w schronisku ciepło i klimatyczny półmrok — wrażenia te stają się jeszcze intensywniejsze. Czego chcieć więcej po wytężonym wysiłku pośród dzikiej natury i w niepogodę, jak nie jednego najprostszych i zarazem najsmaczniejszych deserów, jakie ludzka ręka stworzyła? Chyba jedynie ciepłej herbaty.
Zobacz także:
Szarlotka tatrzańska powstaje na wzór wielu innych szarlotek: pomiędzy warstwami kruchuteńkiego ciasta znajduje się solidna porcja dosmaczonych cynamonem jabłek. Te, cienko pokrojone, tworzą efektowne i pełne smaku warstwy. Całość wystarczy oprószyć mgiełką cukru pudru. Absolutna genialność w najprostszej postaci. Szoruj zatem do kuchni i łap zatem za blachę. W tym deserze zakochasz się od pierwszego kęsa.
Szarlotka tatrzańska. Przepis
Podane poniżej składniki przeliczone zostały na blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g zimnego masła,
- 70 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- 3 kg jabłek (najlepiej szara reneta, antonówka) + cukier do smaku,
- 3-4 łyżeczki cynamonu,
- 2-3 łyżki bułki tartej.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Usyp kopczyk i dodaj zimne (koniecznie!) masło. Całość szybko posiekaj nożem.
- Kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę, dodaj kwaśną śmietanę, żółtka oraz cukier. Szybko zagnieć ciasto.
- Gotowe ciasto podziel na 2 części (1/3 i 2/3) i uformuj w kule. Zawiń je następnie w folię aluminiową i włóż do lodówki na 2 godziny.
- Jabłka umyj i obierz, przekrój na pół i delikatnie wykrój z nich gniazda. Następnie pokrój je w cienkie plastry.
- Gotowe jabłka wymieszaj z cynamonem i ewentualnie cukrem.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Na spód wyłóż 2/3 ciasta kruchego — możesz wylepić nim dno formy lub zetrzeć ciasto na tarce.
- Spód podpiecz w 175 st. C przez ok. 15 minut (aż lekko się zarumieni).
- Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika, posyp bułką tartą (która wchłonie wilgoć z jabłek), a następnie ułóż pokrojone jabłka.
- Całość posyp resztą ciasta francuskiego — zetrzyj je na tarce.
- Szarlotkę piecz w 170 st. C przez ok. 60 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.