Szarlotka szarlotce nierówna, bo tak naprawdę ile głów, tyle sposobów i trików na idealne ciasto z jabłkami. Tak czy siak, jesień to czas idealny, by rozsmakować się w pełni tym deserem. Jeśli zatem szukasz przepisu doskonałego, jesteś w dobrym miejscu. Bo jeśli robić szarlotkę, to tylko z dużej blachy. A jak z dużej blachy, to ta tatrzańska będzie idealna — smakuje tak, że zniknie szybciej, niż wystudzi się piekarnik.

Szarlotka tatrzańska. Ciasto, które kochają wszyscy Polacy

Bez wątpienia najlepsza szarlotka tatrzańska to ta spałaszowana w górskim schronisku po kilku godzinach marszu tatrzańskimi szlakami. A jeśli na zewnątrz jesienna słota, a w schronisku ciepło i klimatyczny półmrok — wrażenia te stają się jeszcze intensywniejsze. Czego chcieć więcej po wytężonym wysiłku pośród dzikiej natury i w niepogodę, jak nie jednego najprostszych i zarazem najsmaczniejszych deserów, jakie ludzka ręka stworzyła? Chyba jedynie ciepłej herbaty.

Zobacz także:

Szarlotka tatrzańska powstaje na wzór wielu innych szarlotek: pomiędzy warstwami kruchuteńkiego ciasta znajduje się solidna porcja dosmaczonych cynamonem jabłek. Te, cienko pokrojone, tworzą efektowne i pełne smaku warstwy. Całość wystarczy oprószyć mgiełką cukru pudru. Absolutna genialność w najprostszej postaci. Szoruj zatem do kuchni i łap zatem za blachę. W tym deserze zakochasz się od pierwszego kęsa.

Szarlotka tatrzańska. Przepis

Podane poniżej składniki przeliczone zostały na blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g zimnego masła,
  • 70 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • 3 kg jabłek (najlepiej szara reneta, antonówka) + cukier do smaku,
  • 3-4 łyżeczki cynamonu,
  • 2-3 łyżki bułki tartej.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Usyp kopczyk i dodaj zimne (koniecznie!) masło. Całość szybko posiekaj nożem.
  2. Kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę, dodaj kwaśną śmietanę, żółtka oraz cukier. Szybko zagnieć ciasto.
  3. Gotowe ciasto podziel na 2 części (1/3 i 2/3) i uformuj w kule. Zawiń je następnie w folię aluminiową i włóż do lodówki na 2 godziny.
  4. Jabłka umyj i obierz, przekrój na pół i delikatnie wykrój z nich gniazda. Następnie pokrój je w cienkie plastry. 
  5. Gotowe jabłka wymieszaj z cynamonem i ewentualnie cukrem.
  6. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Na spód wyłóż 2/3 ciasta kruchego — możesz wylepić nim dno formy lub zetrzeć ciasto na tarce. 
  8. Spód podpiecz w 175 st. C przez ok. 15 minut (aż lekko się zarumieni).
  9. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika, posyp bułką tartą (która wchłonie wilgoć z jabłek), a następnie ułóż pokrojone jabłka.
  10. Całość posyp resztą ciasta francuskiego — zetrzyj je na tarce.
  11. Szarlotkę piecz w 170 st. C przez ok. 60 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.