„No i znowu miała być szarlotka… a wyszła rolada, że kapcie spadają” - zachwala swój przepis Tomasz Strzelczyk i nie ma się czemu dziwić, bo wystarczy jeden rzut oka na to deserowe cudo, żeby ślinianki zaczęły pracować na najwyższych obrotach. I okazuje się, że wcale nie trzeba kunsztu, by przygotować coś, co wygląda jak z najlepszej cukierni. Wystarczy prosty przepis od Strzelczyka.
Szarlotka inaczej. Jabłkowy deser od Tomka Strzelczyka idealny na jesień
Tomek Strzelczyk przy okazji przyrządzana rolady jabłkowej zdradził świetny trik na to, by uzyskać zbity jabłkowy farsz. Do otartych i doprawionych już cukrem i cynamonem owoców kucharz dodaje dużą łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodatek ten nie wpłynie na smak zawartości słodkiego zawijasa, ale za to sprawi, że wypełnienie będzie zwarte, a dzięki temu samo ciasto również nie będzie rozmiękać.
Zobacz także:
„Zakręcona” szarlotka z przepisu Tomasza Strzelczyka powstaje na delikatnym cieście biszkoptowym, którego smak kucharz podkręca dodatkiem waniliowych nut. Zamiast wanilii lub obok niej pojawić się może również np. otarta skórka z cytryny. To również mocno esencjonalny dodatek, który doda nieco świeżości i przełamie słodycz kajmaku (jedna z warstw jabłkowego zawijasa). I mimo że deser ten może wydawać się skomplikowany w przygotowaniu, poradzi sobie z nim nawet laik.
„Zakręcona” szarlotka, czyli rolada jabłkowa. Przepis Tomka Strzelczyka
Przepis na roladę jabłkową pochodzi z kanału YouTube „Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA”.
Składniki:
- 1 kg twardych jabłek (najlepiej słodko-kwaśnych),
- 100 g mąki,
- 80 g cukru lub cukru pudru,
- 5 jaj,
- 10 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1-2 łyżeczki cynamonu (wedle upodobań),
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- orzechy włoskie (wedle upodobań),
- garść migdałów w płatkach,
- 1-2 łyżki brązowego cukru (ilość zależy od tego, jak bardzo kwaśne są jabłka),
- 1 puszka masy kajmakowej (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Jabłka obierz, wydrąż z nich środki i otrzyj na grubym oczku tarki.
- Do jabłek dodaj cynamon i brązowy cukier. Wymieszaj całość.
- Do jabłkowej mieszanki dodaj dużą łyżkę mąki ziemniaczanej. Ponownie całość zamieszaj.
- Przygotowany jabłkowy farsz wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i równomiernie rozsmaruj po całości.
- Zacznij przygotowywać ciasto: oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli i cukru lub cukru pudru (cukier zacznij dodawać, kiedy białka zaczną się pienić, pamiętaj, by robić to stopniowo).
- Do ubitych na sztywno białek dodaj żółtka i wymieszaj wszystko na wolnych obrotach miksera.
- W międzyczasie dodaj cukier waniliowy lub esencję waniliową.
- Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia — również stopniowo, delikatnie mieszając całość ręcznie szpatułką.
- Tak przygotowane ciasto wyłóż na jabłka i rozsmaruj równomiernie po całości.
- Następnie blachę włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C (tryb góra-dół bez termoobiegu). Całość piecz ok. 30 minut.
- Ciasto wyjmij z piekarnika i jeszcze ciepłe odwróć: przykryj całość papierem do pieczenia, złap blachę za boki razem z papierem i odwróć blachę do góry dnem — tak, aby na górze były jabłka, a od spodu na papierze warstwa biszkoptowa.
- Wierzch, a więc warstwę jabłkową, posmaruj masą kajmakową (krok opcjonalny). Jeśli masa z puszki będzie za gęsta, wcześniej potraktuj ją kąpielą wodną. Całość posyp posiekanymi orzechami.
- Teraz całość zawiń w rulon krótszym bokiem. Roladę jabłkową odstaw do wystudzenia.
- Kiedy wystygnie, posmaruj ją resztką masy kajmakowej i posyp migdałami w płatkach.
Źródło: youtube.com/watch?v=NwVi8v40cMU









