Jeśli jesienią zapełniasz koszyk grzybami, to wiesz, że maślaki zawsze kuszą swoim złocistym kolorem. Ja mam na nie sprawdzony sposób. Marynuję je w słodko-kwaśnej zalewie według przepisu, który od lat krąży w mojej rodzinie. Gwarantuję, że raz spróbujesz i też będziesz odkładać słoiczki „na specjalne okazje”.

Zbiór maślaków. Gdzie ich szukać?

Maślaki to jedne z najbardziej wdzięcznych grzybów do marynowania. Wyróżniają się charakterystycznym, żółtym odcieniem i śliską skórką na kapeluszu. Znajdziesz je przede wszystkim w lasach sosnowych, często rosną w grupach, dzięki czemu łatwo wypełnisz swój koszyk. 

Zobacz także:

Warto wybierać młode, jędrne egzemplarze, najlepiej takie, które mieszczą się w całości w słoiku. Pamiętaj też, że świeże maślaki szybko tracą swoją sprężystość, dlatego najlepiej zabrać się za ich obróbkę jeszcze tego samego dnia.

Odpowiednie mycie maślaków

Czyszczenie maślaków to klucz do udanej marynaty. Najpierw przytnij trzonki. Ja lubię marynować je osobno, bo świetnie sprawdzają się potem np. w sosie tatarskim. Jeśli grzyby są małe i ładne, zostaw kapelusze w całości, większe możesz pokroić na ćwiartki. Wiele osób usuwa śliską skórkę z kapeluszy, ale nie jest to konieczne, ponieważ wystarczy je dobrze wypłukać. 

Maślaki zalewasz w garnku zimną wodą z dodatkiem soli i odrobiny octu, a potem gotujesz około 10 minut. Uważaj, bo lubią się pienić i mogą wykipieć. Po odcedzeniu możesz je jeszcze raz przepłukać je ciepłą wodą, szczególnie jeśli były bardzo śluzowate.

Przepis na marynowane maślaki

Do przygotowania około sześciu słoików po 300 ml, potrzebujesz na prawdę niewiele i to tanich składników. Przepis jest prosty i przyjemny w wykonaniu, więc na pewno do niego wrócisz nieraz.

Składniki

  • 1 kg oczyszczonych maślaków,
  • 1,5 litr wody,
  • 1 łyżka soli i pół łyżki octu do gotowania.

Marynata

  • pół szklanki octu jabłkowego (5–6%),
  • 1,5 szklanki wody,
  • pół szklanki cukru lub erytrytolu,
  • szczypta soli
  • 1 cebula pokrojona w półkrążki.

Dodatkowo

  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 12 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 1 goździk,
  • kilka półkrążków cebuli podgotowanej w marynacie.

Wykonanie

  1. Kiedy grzyby gotują się w osolonej wodzie, przygotuj marynatę. 
  2. Gotuj ją przez kilka minut, a następnie odłóż cebulę do miseczki. 
  3. Słoiki dokładnie umyj i wyparz w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez około 10 minut, a nakrętki potraktuj wrzątkiem. 
  4. Do gorących słoików włóż przyprawy i cebulę, następnie nałóż maślaki do 3/4 wysokości i zalej gorącą marynatą. 
  5. Zakręcone słoiki ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut w celu pasteryzacji.
  6. Praktyczna rada: zanim wsypiesz grzyby, nalej na dno odrobinę marynaty. Unikniesz w ten sposób pęcherzyków powietrza w słoiku. 
  7. Gotowe maślaki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Po kilku tygodniach są najlepsze. Delikatnie słodkie, z wyraźnym octowym akcentem.