Koniec z ręcznym i mozolnym rozmrażaniem zamrażarki. Teraz wystarczy tylko jeden przedmiot, który masz w kuchni, gąbka do naczyń, by raz na zawsze pożegnać się ze szronem w zamrażarce. Zobaczysz, jak ten prosty, a zarazem genialny patent nie tylko pochłania nadmiar wilgoci, ale ma też inne zaskakujące zastosowania w kuchni i całym domu.
Po co wkładać gąbkę do zamrażalnika? To genialny patent
Trik z trzymaniem gąbki do naczyń w zamrażalniku brzmi co najmniej dziwnie i niejasno, jednak warto go znać i stosować regularnie. Jest genialny w swojej prostocie, a ponadto pozwala ci zaoszczędzić zarówno pieniądze, jak i czas. Wszystko dlatego, że chroni przed częstym problemem, jakim jest zbieranie się lodu w szufladach i na ściankach tych zamrażarek, które nie posiadają systemu „no frost“.
Zobacz także:
Gąbka zmniejsza wilgoć poprzez wchłanianie jej nadmiaru w swój głąb, dzięki czemu szron się nie osadza. Ponadto, zamrażalnik działa tak, jak trzeba i nie musisz marnować czasu na częste rozmrażanie. Wiadomo, że ten trik nie ściągnie szronu, który już masz w swojej zamrażalce, ale pomoże na przyszłość.
Dodatkowe zastosowanie gąbki w zamrażarce
Gąbka w zamrażalniku sprawi również, że wewnątrz urządzenia będzie panowała odpowiednia temperatura. Co prawda nie sprawi, że nagle rachunki magicznie spadną, ale za to pomoże utrzymać wewnątrz urządzenia zimno. W ten sam sposób zadziała w lodówce, gdzie ponadto ograniczy zbieranie się wilgoci. To z kolei przełoży się na dłuższą świeżość jedzenia.
Umieść gąbkę na półce, blisko ścianek i oczywiście nie zapomnij o regularnej, najlepiej cotygodniowej wymianie. Możesz też na niej postawić warzywa i owoce, a dłużej będą zdatne do spożycia. Gąbkę dodatkowo polecam nasączyć niedużą ilością soku z cytryny lub octu. Poza powyższym dodatkowo zadziała jak pochłaniacz zapachów, co jest szczególnie przydatne w lodówce, w której nie brakuje różnych potraw i mieszanek.
Inne zastosowanie twardej gąbki w domu
Trzymanie gąbki w zamrażalniku ma jeszcze jedno ciekawe zastosowanie, a mianowicie lepiej zmywa uporczywy brud. Wszystko dlatego, iż po zamrożeniu staje się twardsza, ale przy tym nie rysuje jak jej ostrzejsza część. Z łatwością domyjesz nią nawet przypalenia, tłuszcz i inne, trudne do usunięcia plamy.
W tej postaci polecam używać jej do czyszczenia:
- blach z piekarnika,
- blatów,
- zlewów,
- kranów,
- kuchenki gazowej,
- drzwi,
- lodówki,
- wanny,
- krzeseł.