Raczej nie kupimy jej w polskim markecie, ale bez problemu możemy zdobyć ją w sklepie internetowym. Limonka kawiorowa to doskonała przekąska na lato, ale odnajdzie się również w towarzystwie innych dań jako ciekawy, orzeźwiający, przełamujący smak dodatek. Ten egzotyczny owoc jest źródłem wielu prozdrowotnych substancji. Sprawdź, co warto o nim wiedzieć.

Jak wygląda, gdzie rośnie i jak smakuje limonka kawiorowa?

Limonka kawiorowa (caviar lime) jest egzotycznym owocem pochodzącym z australijskich lasów tropikalnych. Uprawia się ją także w Gwatemali. Z pozoru wygląda całkiem zwyczajnie. Jej cylindryczny kształt i zielona skórka kryją w sobie jednak niezwykle ciekawe wnętrze. Po przekrojeniu owocu ukazuje się miąższ, na który składają się małe, przezroczyste kuleczki wypełnione sokiem. Z podobieństwa kuleczek do kawioru wzięła się nazwa tego rodzaju limonki. Jej smak jest wyraźnie kwaśny i orzeźwiający, z lekko pikantną nutą. 

Zobacz także:

fot. Alexey Protasov/Adobe Stock

Właściwości zdrowotne limonki kawiorowej

Limonka kawiorowa to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia substancji. Znajdziemy w niej witaminę C o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Chroni ona komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników odpowiedzialnych za procesy starzenia. Witamina C wspiera również układ odpornościowy, dzięki czemu organizm lepiej radzi sobie z infekcjami. Ma ona także wpływ na obniżenie ciśnienia oraz reguluje stężenie glukozy we krwi.

Limonka kawiorowa jest też źródłem flawonoidów, które wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Włączając ten egzotyczny owoc do diety, dostarczamy organizmowi również błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę jelit. Zapobiega on zaparciom, a dodatkowo pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL. Limonka kawiorowa zawiera także witaminy z grupy B, potas, magnez, wapń i fosfor. 

Jak włączyć limonkę kawiorową do diety?

Ten egzotyczny owoc składa się w 90 procentach z wody, co czyni go doskonałym wsparciem w nawadnianiu organizmu, a tym samym idealną przekąską na lato. Warto wspomnieć, że limonka kawiorowa zawiera tylko 30 kalorii na 100 gramów, co czyni ją niskokaloryczną. Można zatem jeść ją na surowo, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać ją jako składnik dżemów czy konfitur. To także ciekawy, orzeźwiający dodatek do drinków i koktajli. Świetnie odnajdzie się w akompaniamencie tłustych dań, na przykład ryb czy mięsa. Limonka kawiorowa to jest też doskonałym sposobem na przełamanie słodyczy deserów