Zbliżają się andrzejki, a w związku z corocznym świętowaniem, ja już teraz planuję listę zakupów i co najważniejsze przekąsek dla moich gości. Z racji, że nie przepadam spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, od kilku lat poszukuję sprawdzonych przepisów na szybkie dania i desery, które jednak nie odbiegałyby smakiem od tych przygotowywanych przez długie godziny. Właśnie dlatego, kiedy tylko trafiłam na tę ekspresową „szarlotkę” w pucharkach, przygotowuję ją na każdą okazję. Goście zawsze zjadają wszystko do ostatniej łyżeczki i błagają o więcej. Oto, jak ją wykonać krok po kroku.
Czym różni się „szarlotka” w pucharkach od klasycznego deseru?
Pierwszą różnicą między tradycyjnie przygotowywaną szarlotką, a „szarlotką” w pucharkach jest ta, którą można wyczytać już w nazwie. W odróżnieniu od klasycznego ciasta, uproszczony przepis umożliwia zrobienie każdej porcji osobno, w eleganckim, szklanym pucharku, tworząc warstwy. Przeźroczyste naczynie sprawia, że wszystko prezentuje się niezwykle apetycznie i dodatkowo zachęca do konsumpcji.
Zobacz także:
Kolejną różnicą pomiędzy klasyczną szarlotką, a jej ekspresową wersją w pucharkach jest ilość składników. W przypadku tradycyjnego ciasta lista zakupów jest znacznie dłuższa, co wpływa zarówno na większy koszt, jak i długość przygotowania. Jeśli więc zależy ci na czasie, „szarlotka” w pucharkach będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę.
Jakie składniki należy przygotować do „szarlotki” w pucharkach?
„Szarlotka” w pucharkach to deser, do którego powraca się przy każdej możliwej okazji, ale by cieszyć się jej wyjątkowym smakiem, należy przygotować kilka niezbędnych produktów.
Do kruszonki migdałowej:
- mąka krupczatka – 130 g
- migdały blanszowane – 40 g
- masło – 80 g
- cukier puder – 60 g
Do konfitury jabłkowej:
- jabłka – 4 sztuki
- cukier żelujący – 150 g
- szczypta cynamonu do smaku
Do bitej śmietany:
- śmietanka kremówka 30 lub 36% – 200 ml
- cukier puder – 3 łyżeczki
Ekspresowa „szarlotka” w pucharkach krok po kroku
- Przygotuj miskę i wsyp do niej mąkę krupczatkę, zblanszowane i zmielone migdały, zimne masło oraz cukier puder. Całość zagniataj, aż do momentu, gdy powstaną różnej wielkości grudki.
- Powstałą kruszonkę wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180°C na około 15-20 minut. Grudki powinny lekko się zarumienić.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie konfitury jabłkowej. Jabłka obierz, posiekaj w drobną kostkę i przełóż do garnka. Następnie wlej 3 łyżki wody i gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Gdy jabłka się zagotują, do garnka wsyp cukier żelujący i gotuj przez 2-3 minuty. Gdy masa ostygnie, włóż ją do lodówki na minimum 10-15 minut, by stężała.
- Teraz można przygotować śmietanę. Schłodzoną kremówkę wymieszaj z cukrem pudrem i miksuj na wysokich obrotach miksera, aż do uzyskania sztywnej masy.
- Przygotuj pucharki, a na spodzie wyłóż kruszonkę, a następnie konfiturę jabłkową, kruszonkę, a na wierzchu bitą śmietanę. Deser przechowuj w lodówce.









