Sezon na kurki w Polsce w pełni. Te pyszne, aromatyczne grzyby to idealny dodatek do wielu dań i nie tylko. Warto jednak wiedzieć, jak je rozpoznać, by uniknąć pomyłki z niejadalnymi trujakami. Przedstawiamy praktyczny poradnik, który ułatwi ci zbiory i przygotowanie kurek do gotowania lub marynowania.
Tak rozpoznasz kurki na grzybobraniu
Kurka, znana również jako pieprznik jadalny, to jeden z najpopularniejszych i najłatwiej rozpoznawalnych grzybów w Polsce. Charakteryzuje się lejkowatym kapeluszem o pofalowanym brzegu w kolorze od jasnożółtego do pomarańczowo żółtego. Zamiast typowych blaszek pod spodem kapelusza ma listewki. Są to fałdy, które zbiegają się na jej trzonie.
Zobacz także:
Miąższ kurki jest biały lub jasnożółty, a jej zapach do złudzenia przypomina morele. Polacy cenią ją sobie nie tylko za swój delikatny smak, ale także za właściwości zdrowotne. Kurki są bogatym źródłem witaminy D oraz witamin z grupy B. Zawierają także cenne składniki mineralne, takie jak potas, żelazo i cynk.
Jak odróżnić kurkę od lisówki pomarańczowej?
Chociaż kurka ma podobnego wyglądem sobowtóra, jakim jest lisówka pomarańczowa, istnieje kilka widocznych różnic, które pozwolą ci na ich łatwe rozróżnienie. Przede wszystkim musisz zajrzeć pod kapelusz grzyba — to najważniejsza rzecz. Kurka ma pod kapeluszem grube, mięsiste fałdy, które przechodzą w trzon, a jej kolor jest zazwyczaj bardziej żółty.
Natomiast lisówka pomarańczowa ma cieńsze i gęstsze blaszki, a jej barwa jest bardziej pomarańczowa. Trzon lisówki jest cieńszy i jaśniejszy od kapelusza, a u kurki jest solidniejszy. Kolejną wskazówką jest pora występowania. Kurki pojawiają się już od czerwca, natomiast lisówki znajdziesz głównie jesienią.
Jak bezpiecznie zbierać grzyby w lesie? Sanepid doradza
Przede wszystkim wybieraj tylko te gatunki grzybów, które dobrze znasz. Jeśli nie rozpoznajesz jakiegoś — nie wyrywaj go. Grzyby trujące, takie jak muchomor sromotnikowy, mogą być łatwo pomylone z jadalnymi gatunkami, co stanowi ogromne zagrożenie dla twojego zdrowia i życia. Sanepid radzi, żeby początkujący grzybiarze zbierali grzyby rurkowe. Dlaczego? Ponieważ posiadają charakterystyczną siatkę od spodu kapelusza, co sprawia, że łatwo je rozpoznać.
Dodatkowo zaleca się, by zbierać grzybów młodych. To właśnie one nie mają jeszcze wyraźnych cech gatunkowych i mogą przez to być trudne do właściwej identyfikacji. Pamiętaj też, by nie pakować zdobyczy do plastikowych toreb lub wiader — to może spowodować ich zgnicie lub całkowite zepsucie. Lepiej postawić na przewiewne koszyki lub łubianki.