Sezon na grzybobranie w pełni - miłośnicy grzybów wędrują po lasach w poszukiwaniu najsmaczniejszych okazów. Wśród tych, które są lubiane ze względu na walory smakowe, znajduje się między innymi opieńka miodowa. Co ważne, jest to grzyb warunkowo jadalny - aby bezpiecznie go spożyć, należy go wcześniej odpowiednio przygotować.

Opieńka miodowa - grzyb, który świeci w ciemności

Opieńka miodowa jest w Polsce gatunkiem pospolitym, a najczęściej można spotkać ją w lasach od września do listopada. Zwykle grzybiarze na swojej drodze spotykają opieńki rosnące gromadnie. Czasami zdaje się, że rosną na ziemi, jednak w rzeczywistości opieńka miodowa porasta drewno. Zatem jeśli występuje na ściółce, to znaczy, że zadomowiła się na korzeniach drzew lub leżących resztkach drewna. Zazwyczaj jednak podczas grzybobrania dostrzeżemy ją na pniach lub pniakach. 

Zobacz także:

fot. Serg Zastavkin/Adobe Stock

Opieńka miodowa ma również ciekawą cechę - świeci w ciemności, emitując delikatne zielonkawe światło. Niektórzy mylą ją z opieńką czarną lub bezpierścieniową, ale nie stanowi to większego problemu, bo oba te gatunki są jadalne. Można jednak popełnić poważniejszy błąd, myląc opieńkę miodową z maślanką wiązkową, która jest trująca. 

Czy opieńka miodowa jest jadalna?

Mimo że wielu grzybiarzy ceni ten gatunek za walory smakowe, nie można zapomnieć o tym, że przed spożyciem trzeba go odpowiednio przyrządzić. Opieńka miodowa jest określana jako grzyb warunkowo jadalny, co oznacza, że surowe lub niedogotowane egzemplarze mogą być trujące. Dlatego przed spożyciem konieczne jest poddanie opieńki obróbce termicznej. 

W pierwszej kolejności niezbędne jest obgotowanie jej przez minimum pięć minut, następnie poddaje się ją dalszej obróbce. Co ważne, w czasie gotowania opieńki miodowej należy unikać oparów unoszących się z garnka. Wdychanie ich może spowodować bóle głowy.

Bezpieczne grzybobranie - o czym trzeba pamiętać?

Grzybobrania cieszą się sporą popularnością, jednak przypadek opieńki miodowej doskonale pokazuje, że z tym jesiennym hobby mogą się także wiązać zagrożenia. Dlatego na poszukiwania grzybów warto udawać się z doświadczonymi grzybiarzami, a jeśli nie mamy takiej możliwości, nie bójmy korzystać się z atlasów grzybów. Zadbanie o bezpieczeństwo podczas grzybobrania jest kluczowe, ponieważ niektóre błędy mogą skutkować poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Co ważne, stacje sanitarno-epidemiologiczne oferują bezpłatną usługę, która może pomóc mniej wprawionym miłośnikom grzybów. Możemy się udać do placówki, a na miejscu ekspert oceni, czy zebrany grzyb jest bezpieczny do spożycia. Warto również kierować się prostą zasadą: jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości, czy grzyb jest jadalny, zostawiamy go w lesie.