Młodą kapustę zazwyczaj miesza się w salaterce z marchewką, nierzadko z jabłkiem, czasem z zielonym ogórkiem lub czerwoną papryką. Lubi towarzystwo koperku, natki pietruszki i cytryny. Nie jest szczególnie wymagająca i dlatego tak świetnie sprawdza się w przeróżnych dodatkach do obiadu lub na kanapkę. I kiedy myślisz, że już cię nie zaskoczy, do gry wkracza surówka z młodej kapusty z koprem włoskim. Każdy kęs to potężne chrupnięcie. A jeśli chodzi o dressing, wystarczy oliwa i sok z cytryny.

Koper włoski – godny dodatek do surówki z młodej kapusty

Fenkuł, czyli koper włoski, wielu kojarzy z herbatką na trawienie, ale świeże warzywo też ma mnóstwo zalet. Pięknie się prezentuje w sałatkach (zwłaszcza w lekkich, wiosennych kompozycjach), bo ma świeżą, zielonkawą barwę. To również jeden z głównych składników surówki. Dzięki niemu całość nabiera charakteru, a na sam widok tej mieszaniny śliniaki dosłownie wariują.

Zobacz także:

Przyjemnie chrupie i ma charakterystyczny, słodkawy smak kojarzący się z anyżem. Dlatego tak świetnie łączy się z białą lub włoską kapustą, która jest dość subtelna. Ma niewiele kalorii (31 kcal w 100 g), niski indeks glikemiczny i do tego zawiera beta-karoten i sporo witaminy C. Co ciekawe, w kuchniach świata często łączy się go z rybą, więc w surówce z kapusty do postnego obiadu odnajdzie się doskonale.

Surówka z młodej kapusty i kopru włoskiego – przepis

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty,
  • 1 bulwa kopru włoskiego,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 3 zielone cebulki,
  • 1 zielone jabłko,
  • 2 zielone papryczki chili (opcjonalnie),
  • 1/2 pęczka mięty,
  • 1/2 pęczka kolendry,
  • 1/3 szklanki oliwy,
  • 1/3 szklanki soku z cytryny,
  • 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Wytnij twardy środek kapusty i pokrój ją w cienkie paski. Możesz sobie pomóc szatkownicą do warzyw. Z pozostałej kapusty możesz zrobić na przykład farsz do pierogów lub po prostu podsmażyć ją na maśle do obiadu.
  2. Bulwę kopru włoskiego przekrój na pół, a następnie pokrój w paski.
  3. Posiekaj cebulkę (zielone i białe części) i świeże zioła.
  4. Jeśli używasz papryczki (może być na przykład serrano), potnij ją w cienkie plasterki.
  5. Seler obierz, żeby pozbyć się twardych włókien. Pokrój łodygi w kostkę. 
  6. Jabłko oczyść z gniazda nasiennego, ale nie obieraj. Posiekaj miąższ w paseczki.
  7. Umieść wszystkie składniki w salaterce. Dodaj sól, oliwę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj, najlepiej rękami

Surówka z młodej kapusty — wariacje

Przepis na surówkę z młodej kapusty z koprem włoskim da się swobodnie modyfikować według własnych upodobań, ale pamiętaj, że jej dużym atutem jest świeża, zielona kolorystyka. Idąc tym tropem, dorzuć na przykład:

  • zielony ogórek – najlepiej ze skórką, jeśli jest młoda i jędrna;
  • awokado – będzie stanowić przyjemny, kremowy akcent, możesz je rozgnieść, jeśli jest bardzo dojrzałe i potraktować jak sos;
  • zieloną paprykę pokrojoną w kosteczkę;
  • inne świeże zioła – kolendrę możesz zamienić na natkę pietruszki, pasują tu też tymianek i bazylia;
  • sos „zielonej bogini” – zamiast dressingu z oliwy i cytryny; powstaje na bazie jogurtu, pachnie czosnkiem, a swój kolor zawdzięcza różnym zielonym listkom, między innymi szpinakowi.