Gołąbki to jedno z tych dań, które mogą nieźle zaskoczyć obcokrajowców. Wystarczy przetłumaczyć im nazwę tej potrawy i poczekać na reakcję. Do gołąbków nie dodajemy oczywiście mięsa z gołębi – zwykle wybieramy wieprzowe, ale to nie jedyna z możliwości. Gołąbki można zrobić na wiele różnych sposobów, ale który z nich gwarantuje, że będą wilgotne, odpowiednio zbite i pełne smaku?
Jakie mięso najlepiej pasuje do gołąbków?
Jak już wspomnieliśmy, w temacie gołąbków panuje całkiem spora dowolność. Do przygotowania tego dania możemy wykorzystać mięso wołowe, wieprzowe albo drobiowe – za każdym razem uzyskamy nieco inny efekt.
Zobacz także:
W przypadku mięsa wołowego, gołąbki będą miały bardzo głęboki i wyrazisty aromat, choć mogą być nieco suche. Jeżeli do farszu użyjemy drobiu, danie będzie mniej tłuste i tym samym mniej kaloryczne. Trzeba jednak pamiętać, że drób ma o wiele łagodniejszy smak, więć trzeba będzie użyć więcej przypraw.
Najlepiej w przypadku gołąbków sprawdza się jednak wieprzowina, a konkretnie łopatka. Zawiera trochę tłuszczu, ale nie do przesady. To właśnie tłuszcz niesie smak i sprawia, że farsz w gołąbkach jest wilgotny i rozpływający się w ustach.
Gołąbki są zbyt suche? To nie tylko kwestia mięsa
Może się zdarzyć, że mimo użycia mięsa z łopatki wieprzowej gołąbki nadal wyjdą wam zbyt suche. Dzieje się tak z kilku powodów:
- Za dużo ryżu – nie można przesadzić z tym składnikiem. Najlepsza proporcja to 2 części mięsa na 1 część ryżu.
- Za mało wody – gołąbki trzeba odpowiednio długo dusić. Można je zalać wodą lub bulionem, ale płynu nie może być za mało, inaczej farsz wychodzi suchy.
- Chude mięso – łopatka jest dobrym wyborem właśnie ze względu na tłuszcz. Gołąbki drobiowe albo z mięsem z szynki też są smaczne, jednak nie będą tak soczyste.
Jeżeli użyjecie chudszego mięsa, możecie dodać do farszu trochę masła albo śmietany – chodzi o dodanie tłuszczu. Wymienione składniki przy okazji sprawiają, że gołąbki mają przyjemny, lekko maślany smak, który świetnie się komponuje z sosem pomidorowym.
Jaki sos do gołąbków?
Sos pomidorowy i gołąbki to najbardziej typowe połączenie, ale można je podać na kilka innych sposobów. Jesienią polecamy wam do farszu dodać trochę grzybów, a gołąbki polać aromatycznym sosem grzybowym. Z kolei gołąbki drobiowe są bardzo smaczne z delikatnym sosem koperkowym, który przygotowuje się na bazie śmietanki – w sam raz dla młodszych dzieci. Do śmietanki zamiast koperku możecie też dodać starty ser cheddar, gouda albo parmezan i w ten sposób przygotować sos serowy. Dobrze pasuje do gołąbków w których ryż zastępujemy kaszą gryczaną.









