Do rozpoczęcia kalendarzowej jesieni jeszcze ponad miesiąc, ale już teraz lasy są pełne grzybów. Lato póki co jest wyjątkowo deszczowe, a przy tym dość ciepłe, co sprzyja wysypowi prawdziwków, podgrzybków, a także kurek. Te złociste grzyby pojawiają się w różnych rejonach Polski, dlatego jeżeli za nimi przepadacie załóżcie kalosze, łapcie za koszyk i wyruszcie do lasu.
Tutaj już rosną kurki
Po minionym weekendzie doniesienia o znalezionych grzybach dochodzą z całej Polski. Na grupach zrzeszających grzybiarzy na Facebooku możemy przeczytać, że kurki znaleziono między innymi w lasach w okolicach Lubina i Polkowic na Dolnym Śląsku, w województwie zachodniopomorskim niedaleko Bornego Sulinowa, a także w lasach wokół Suwałk. Jeden z grzybiarzy znalazł ponad 240 kurek i 30 prawdziwków w powiecie kluczborskim. Szczęśliwcy wracają z lasów z pełnymi koszami, dlatego warto mieć oczy dookoła głowy – kto wie, może kurki macie tuż pod nosem?
Zobacz także:
Gdzie szukać kurek? Zwróć uwagę na 1 rzecz
Kurek nie znajdziecie w każdym lesie – doświadczeni grzybiarze dobrze o tym wiedzą. Ale jeżeli dopiero zaczynacie swoją przygodę z szukaniem grzybów, warto najpierw się dowiedzieć gdzie można znaleźć kurki zanim wybierzecie się na grzybobranie.
Kurki rosną głównie w lasach liściastych oraz mieszanych, choć można natknąć się na nie nawet nad morzem, w lesie tuż za wydmami. Rosną na glebach kwaśnych, piaszczystych i lubią wilgoć oraz mech, dlatego podczas poszukiwań wypatrujcie miejsc zacienionych i porośniętych mchem.
Szczególnie pod bukami, świerkami i sosnami – to właśnie tam zwykle kryją się kurki. W Polsce rosną one od czerwca aż do października, więc gdy lato jest ciepłe i deszczowe, warto poszukać tych grzybów w lesie.
Nie pomyl kurki z tymi grzybami
Kurka, czyli pieprznik jadalny, ma dość charakterystyczny wygląd i jeżeli dobrze ją znacie, raczej nie pomylicie jej z innymi grzybami. Mniej doświadczeni zbieracze powinni wiedzieć, jakie gatunki są podobne do kurki i nauczyć się, jak odróżnić grzyby jadalne od niejadalnych i trujących.
Zmylić może was lisówka pomarańczowa, na pierwszy rzut oka przypominająca kurkę. Jednak kurki mają delikatny, przyjemny zapach oraz suchy i matowy kapelusz o intensywnie żółtym kolorze. Z kolei kapelusz lisówki jest lepki, po przekrojeniu ciemny, a cały grzyb nie pachnie zbyt zachęcająco.
Innym grzybem podobnym do kurki jest pieprznik trąbkowy. Można go jeść, ale nie jest zbyt smaczny. Pamiętajcie, że do koszyka wrzucamy tylko te grzyby, które dobrze znamy i których jesteśmy pewni.