Koniec lata i początek jesieni to idealny moment na przygotowanie przetworów do słoików. Zimą nie ma bowiem nic lepszego niż smak pysznych owoców i warzyw, które są dostępne wyłącznie w określonym sezonie. I choć w sklepach nie brakuje różnego rodzaju gotowych powideł i dodatków, to z roku na rok Polacy są coraz bardziej chętni na wykonanie ich samodzielnie. Ja w tym roku postanowiłam wypróbować przepis popularnego kucharza Remigiusza Rączki, który podzielił się recepturą na powidła śliwkowe. Wykorzystałam tylko 4 składniki, a skradłam serca całej rodziny. Oto, jak je przygotować krok po kroku.
Jakie składniki są potrzebne na powidła śliwkowe z przepisu Rączki?
Powidła śliwkowe z przepisu Remigiusza Rączki są niezwykle proste w przygotowaniu, ale zanim zabierzesz się za gotowanie i przekładanie do słoików, musisz zgromadzić kilka niezbędnych składników. Na liście zakupów znajdują się:
Zobacz także:
- śliwki węgierki – 1 kg,
- czekolada gorzka z minimum 80 proc. zawartości kakao – 100 g,
- cukier biały – 100 g,
- szczypta cynamonu.
Choć lista składników do przygotowania powideł śliwkowych z przepisu Remigiusza Rączki nie jest długa, to przed rozpoczęciem gotowania powideł, warto zgromadzić także słoiki, w których na koniec umieścisz gotowe przetwory. Pamiętaj, że te również wymagają odpowiedniego podejścia. Muszą być dokładnie umyte, wyparzone, a nakrętki szczelne. Tylko w ten sposób jesteś w stanie przechować powidła w trakcie zimowych miesięcy. Już nawet drobna nieszczelność lub obecne wewnątrz zanieczyszczenia mogą spowodować, że przetwory nie przetrwają w spiżarni nawet 2 tygodni.
Jakie powinny być śliwki na powidła?
Nie mniej ważny dla wysokiej jakości i doskonałego smaku domowych powideł śliwkowych jest także wybór odpowiednich owoców. Podczas zakupu węgierek w warzywniaku zwróć uwagę przede wszystkim na:
- stopień dojrzałości owoców, gdyż im są one bardziej dojrzałe, tym powidła okazują się lepsze i słodsze nawet bez dodatku dużych ilości cukru.
- stan śliwek, ponieważ w momencie, gdy na skórce pojawiają się nietypowe plamki lub wgniecenia, owoce mogą okazać się słabszej jakości. Nie mniej istotny jest również ich kolor, który powinien być intensywnie fioletowy.
- brak obecności larw wewnątrz owoców.
Jak przygotować powidła śliwkowe do słoików z przepisu Remigiusza Rączki?
- Przygotowania powideł zacznij od dokładnego umycia śliwek oraz ich wypestkowania.
- Po wydrążeniu owoców włóż je do garnka i smaż na małym ogniu przez kolejne 2 godziny. Co jakiś czas przemieszaj zawartość.
- W momencie, gdy śliwki zmieniły konsystencję na gęsty mus, do garnka wsyp cukier, pokruszoną czekoladę oraz szczyptę cynamonu. Całość mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
- Powstałe powidła śliwkowe przełóż do słoików i mocno zakręć.
- Odstaw do góry dnem, pozostaw do ostygnięcia, a po otwarciu przechowuj w lodówce.