Suszone grzyby to esencja smaku jesieni, którą doceniamy szczególnie zimą. Aby jednak w pełni cieszyć się ich wyjątkowymi właściwościami, trzeba wiedzieć, jak je odpowiednio przechowywać. Sprawdź, co zrobić, aby twoje suszenie grzybów nie poszło na marne i nie stało się klapą.
Jak najlepiej przechowywać suszone grzyby?
Suszone grzyby to pyszniutki skarb w każdej kuchni. Jednak aby zachowały swój niepowtarzalny aromat i smak na długo, trzeba je odpowiednio przechowywać. Najlepszym rozwiązaniem jest użycie szklanych słoików z hermetycznym zamknięciem. W przeciwieństwie do papierowych torebek, które przepuszczają wilgoć i zapachy, słoiki chronią grzyby przed zewnętrznymi czynnikami. Dodatkowo także przed dostępem powietrza i wilgoci.
Zobacz także:
To podstawa podstawy, ponieważ wilgoć jest głównym wrogiem suszonych grzybów i może prowadzić do ich spleśnienia. Pamiętaj, żeby słoiki umieścić w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, na przykład w spiżarni lub w szafce kuchennej. I to z dala od kuchenki czy okna, by chronić je przed światłem i zmianami temperatur.
Wsyp to do słoika. Suszenie grzybów nigdy nie było takie proste
Aby dodatkowo wspomóc nasze suszenie grzybów przed wilgocią i szkodnikami, możesz zastosować ten prosty trik. Wystarczy, że wsypiesz do słoika garść surowych ziarenek ryżu. Ryż działa jak naturalny pochłaniacz wilgoci, dzięki czemu grzyby pozostaną chrupiące i suche. Możesz też dodać do słoika kilka liści laurowych lub ziaren ziela angielskiego.
Ich intensywny zapach odstrasza owady i mole, które mogłyby zagnieździć się w twoich suszonych produktach. Ciekawym pomysłem jest również dodanie kilku suszonych skórek pomarańczy lub goździków, które nie tylko działają odstraszająco. Dodatkowo także wzbogacą aromat grzybów, dodając im korzennej nuty.
Jakie grzyby można suszyć?
Wiele gatunków grzybów doskonale nadaje się do suszenia, co pozwala ci cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Najpopularniejsze są oczywiście borowiki i podgrzybki, które po wysuszeniu zyskują jeszcze lepszy aromat. Dobrze sprawdzają się też koźlarze, maślaki, a nawet kurki, choć te ostatnie wymagają więcej uwagi podczas suszenia ze względu na mniejszy rozmiar.
Pamiętaj, że do suszenia wybierać należy wyłącznie zdrowe i młode grzyby, doszczętnie pozbawione robaków i uszkodzeń. Przed suszeniem koniecznie dokładnie oczyść grzyby nożykiem lub pędzelkiem, nie myjąc ich pod wodą, bo to mogłoby znacznie utrudnić i wydłużyć proces ich suszenia.