Wśród wielu rodzajów przetworów, jakie można wykonać latem, w polskich kuchniach królują różnego rodzaju dżemy. Obecnie trwa sezon na takie owoce jak morele, śliwki czy brzoskwinie. W związku z tym w wielu kuchniach możemy spotkać wypełnione nimi garnki. Robiąc powidła śliwkowe, warto zastosować nietypową metodę, która znacznie upraszcza całą pracę nad tym słodkim przysmakiem.

Sezonowe zapasy na zimę. Te przetwory warto mieć w spiżarni

Śliwkowe powidła to nic innego jak pewnego rodzaju gęsty, ciemny śliwkowy dżem (powidła z reguły zawierają mniej cukru i więcej owoców niż dżem). Powstają w wyniku długiego gotowania owoców do momentu wyparowania wody, czemu zawdzięczają swoją konsystencję. Charakteryzują się intensywnym aromatem oraz słodko-kwaśnym smakiem.

Zobacz także:

To przetwór niezwykle popularny w polskich domach. Odpowiednio przechowywane powidła mogą sprawić, że zimą lub wczesną wiosną będziemy cieszyć się smakiem tych letnich owoców. Jest to doskonały dodatek nie tylko do kanapek czy naleśników, ale także do ciast, pierników, a nawet do bigosu.

Nietypowy sposób na powidła śliwkowe

Przepisy na powidła różnią się w zależności od tradycji czy miejsca pochodzenia. W niektórych z nich unika się stosowania cukru, aby zachować jak najbardziej oryginalny smak owoców. W innych z kolei smak podkreśla się dodatkiem korzennych przypraw, takich jak cynamon czy goździki.

Standardowy przepis na śliwkowe powidła polega na gotowaniu umytych i wydrylowanych śliwek z dodatkami, mieszając je. Kluczowe jest odparowanie wody, by masa mogła zgęstnieć. Tak wygotowane śliwki nadają się do pasteryzacji, aby zachować je jako zapasy na zimę. Istnieje alternatywa dla tego standardowego przepisu. Jest ona jeszcze łatwiejsza.

Śliwkowe powidła — składniki

Kluczem do prostego, a jednocześnie skutecznego gotowania powideł jest metoda „leniucha”, która zakłada brak mieszania podczas gotowania. Jak zrobić powidła śliwkowe bez mieszania? Najpierw przygotujcie niezbędne składniki:

  • 5 kg śliwek,
  • 60 ml octu winnego,
  • 0,5 kg cukru.

Przepis na powidła śliwkowe bez mieszania — krok po kroku

Kolejnym etapem będzie już gotowanie śliwek. Dzięki tej babcinej metodzie nie namęczycie się, przygotowując te słodkie przetwory. Ponadto będziecie mieć pewność, że wyjdą wam idealnie — pyszne, gęste i o ładnym kolorze.

Oto jak należy wykonać powidła śliwkowe bez mieszania:

  1. Przygotowane śliwki umyjcie, przekrójcie na pół i usuńcie z nich pestki.
  2. Owoce wkładajcie porcjami do dużego garnka i posypujcie cukrem.
  3. Na koniec całość polejcie octem.
  4. Tak przygotowaną mieszankę pozostawcie na około 12 godzin w temperaturze pokojowej.
  5. Po odstaniu garnek postawcie na kuchence i zagotujcie śliwki.
  6. Po zagotowaniu owoców, zmniejszcie ogień.
  7. Nie mieszając, gotujcie śliwki na małym ogniu przed około 5 godzin.
  8. Powidła przemieszajcie tylko raz, po zakończeniu gotowania.
  9. Przełóżcie je do wcześniej wyparzonych słoików.
  10. Słoiki z powidłami zapasteryzujcie (ciepłe przetwory należy pasteryzować od gorącej wody, wystarczy ok. 20 minut). 
  11. Zapasteryzowane słoiki odwróćcie dnem do góry i zostawcie do ostygnięcia.
  12. Tak przygotowane powidła przechowujcie w chłodnym i ciemnym miejscu.