Ciasto śliwkowego to kulinarny symbol jesieni. Wielu osobom przywołuje zapachy i smaki dzieciństwa, kiedy babcie wyjmowały co sobota z prodiża proste, ale jakże apetyczne ciasto pełne owoców z ogrodu. Te przepisy nadal są żywe — i to w tej skromnej, nieodmienionej formule. I właśnie takie podbijają serca. Koniecznie zatem sprawdź poniższą propozycję. Zakochać się można od pierwszego kęsa.

Jesienne śliwkowe ciasto zrobisz raz-dwa. Ale o tym musisz wiedzieć

Wybierając śliwki do ciasta, najlepiej postawić na klasyczne węgierki. Mają zwarty miąższ, a więc nie zamienią się w nieapetyczną „ciapę” podczas pieczenia. Ponadto ich słodko-kwaśny smak nie traci na intensywności po obróbce. Oczywiście śliwki do ciasta dodajemy ze skórką. Tutaj warto zastosować babciny trik — owoc zawsze układamy skórką do dołu, dzięki czemu nie zapadnie się w ciasto.

Zobacz także:

W przypadku drożdżowego ciasta ze śliwkami z poniższego przepisu trzeba zastosować metodę „łapania”. Na czym polega? Kiedy na rozwałkowanym płacie ciasta drożdżowego ułożymy już śliwki, należy całość zawinąć tak, by zamknąć owoce w środku. Ze względu na dość luźną strukturę ciasta oraz fakt, że śliwki mogą „uciekać”, podczas tworzenia zawijasa nie obędzie się bez łapania owoców, by zgrabnie (lub też nie) zawinąć je w ciasto. Dobrze jest najpierw zwinąć jedną stronę ciasta do środka, potem drugą i następie delikatnie uformować dość niedbałą, ale nie ma to znaczenia, roladę.

Drożdżowe ciasto ze śliwkami. Przepis

Mięciutkie jak gąbeczka ciasto drożdżowe, wilgotne w środku i pełne śliwkowego aromatu z maślanym posmakiem jest jesiennym hitem w moim domu. Przygotuje je nawet kulinarny laik, wystarczy podążać za wskazówkami. Przepis na ten rarytas pochodzi z profilu home.hearthealth na Instagramie.

Składniki:

  • 500 g śliwek,
  • 250 ml mleka,
  • 42 g świeżych drożdży,
  • 80 g cukru,
  • 110-120 g masła,
  • 500 g mąki,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1-2 łyżeczki cynamonu,
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru lub miodu,
  • opcjonalnie: płatki migdałów/lukier.

Przygotowanie:

  1. Mleko nieco podgrzej, powinno być letnie.
  2. Mleko wymieszaj z drożdżami i cukrem. Odstaw na 20 minut.
  3. Następnie dodaj mąkę, 80 g masła, 1 jajko i sól. Zagnieć gładkie ciasto. Gotowe odstaw na ok. 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
  4. Śliwki umyj, pozbądź się pestek i pokrój je w ćwiartki.
  5. Tak przygotowane wymieszaj z cynamonem i brązowym cukrem lub miodem.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, a następnie ułóż na środku śliwki.
  7. Resztę masła, a więc 30-40 gramów, pokrój na małe kawałki i dorzuć do śliwek ułożonych na cieście.
  8. Ciasto postaraj się zawinąć jak roladę, zamykając śliwki w środku. 
  9. Gotowe ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i wysmaruj rozmieszanym jajkiem.
  10. Całość posyp płatkami migdałów (opcjonalnie) i piecz w 180 st. C przez 25-35 minut, aż się zarumieni.
  11. Gotowe ciasto ze śliwkami możesz polać cukrem.