Wrzesień i październik to czas, kiedy w ogrodach i na straganach królują pyszne, soczyste i wyjątkowo słodkie śliwki. Są one jednymi z moich ulubionych owoców do przetworów. I choć w sklepach nie brakuje gotowców, ja nie wyobrażam sobie zimy bez smaku tych wykonanych własnoręcznie w domu, a zwłaszcza słodkiej jak miód konfitury śliwkowej. Od lat korzystam z prostego przepisu z 3 składników i bez grama żelfiksu. Nie ma sezonu, by nie zniknęła do ostatniego słoiczka, a sekretem smaku jest 1 nietypowy dodatek.
Jakie śliwki są najlepsze na konfitury?
Odmian śliwek na rynku zdecydowanie nie brakuje, a każdy może znaleźć coś dla siebie. Jeśli jednak zależy ci na wyjątkowej słodkości twoich przetworów i jednocześnie zastosowania mniejszej ilości cukru, warto w tym celu sięgnąć po popularną węgierkę. Charakteryzuje się ona soczystym, słodkim miąższem o lekko żółto-zielonej barwie oraz ciemnofioletowej skórce.
Zobacz także:
Wybór odmiany śliwek nie jest jednak jedyną kwestią, na którą należy zwrócić uwagę. W przypadku selekcji owoców na przetwory niezwykle ważny jest również ich stan ogólny. Zadbaj o to, by nie miały żadnych podejrzanych dziurek lub innych śladów, które mogłyby w konsekwencji wpłynąć na smak konfitury lub jej trwałość.
Jakie składniki będą potrzebne do konfitury śliwkowej?
Konfitura śliwkowa to doskonały dodatek do naleśników, różnego rodzaju deserów, a także niektórych potraw wytrawnych, np. mięs. Aby jednak cieszyć się jej wyjątkowym smakiem przez całą zimę, należy najpierw zgromadzić wszystkie niezbędne składniki. Na liście znajdują się:
- śliwka węgierka – 1,5 kg,
- cukier biały – 500 g,
- cytryny – 2 sztuki.
Oprócz składników, warto przygotować również słoiki, w których następnie umieścisz gotowe przetwory. Upewnij się, że są dobrze umyte i wyparzone, a nakrętki w 100% szczelne. W przeciwnym razie twoje przetwory nie przetrwają w spiżarni nawet tygodnia i będą nadawały się wyłącznie do wyrzucenia.
Konfitura śliwkowa z 3 składników krok po kroku
- Śliwki umyj, pozbądź się pestek, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Przygotuj garnek i przełóż do niego pokrojone wcześniej owoce. Dodaj cukier i wyciśnięty sok z dwóch cytryn. Całość gotuj na małym ogniu przez około 60 minut.
- Po wskazanym czasie zdejmij garnek z owocami z palnika i zblenduj wszystko na gładką masę. Ponownie umieść na kuchence i gotuj jeszcze przez około 5-10 minut regularnie mieszając.
- Gotową konfiturę śliwkową przełóż do słoików i dokładnie zakręć.
- Słoiki odwróć do góry dnem i odstaw do wystygnięcia.