Latem mamy dostęp do wielu sezonowych owoców, z których z powodzeniem możemy przyrządzić pyszne dżemy czy konfitury. Sezon na nie powoli się kończy, jednak nie oznacza to, że czas na robienie przetworów również dobiega końca. Już od września w sklepach i na bazarkach zaczną pojawiać się nowe przysmaki. Jednym z nich będzie żurawina, która doskonale nadaje się do słodkich zapasów na zimę, czy nawet na wiosnę.
Wyjątkowy przepis na żurawinowy dżem
Dżem żurawinowy to gęsty przetwór, który charakteryzuje się pięknym rubinowym kolorem oraz wyjątkowym, słodko-kwaśnym smakiem. W klasycznej wersji tych konfitur da się wyczuć w nich kwasowość owoców, ale też słodką nutę. Takie przetwory, zawierające kawałki owoców to doskonały dodatek m.in. do serów, mięs czy ciast.
Zobacz także:
Jeśli macie w planach wykonanie takiego dżemu, warto urozmaicić tradycyjne podejście do przygotowywania żurawiny. I właśnie taki przepis proponuje Magda Gessler. Dzięki skomponowanemu przez nią wyjątkowemu połączeniu żurawiny z jeszcze dwoma owocami, uzyskacie niepowtarzalny smak i aromat zamknięty w słoiczku.
Niezwykłe połączenie smaków w jednym słoiku
Niesamowite, co da się zrobić z zaledwie trzech rodzajów łatwo dostępnych owoców. Jeśli chcecie przygotować ten wyjątkowy dżem według przepisu Magdy Gessler, wybierzcie się do sklepu bądź na bazarek, aby zaopatrzyć się w żurawinę, ale też gruszki oraz pomarańcze.
Jak podaje „Onet”, konfitura żurawinowo-gruszkowo-pomarańczowa, to niezwykłe połączenie smaków, które jest proste do wykonania w domowych warunkach. Aby przygotować je własnoręcznie, wystarczy kilka podstawowych składników oraz chwila wolnego czasu.
Magda Gessler — przepis na konfitury żurawinowo-gruszkowo-pomarańczowe
Składniki:
- 1 kg świeżej żurawiny
- 0,5 kg gruszek
- 5 pomarańczy
- 0,5 kg cukru
- 1 litr czerwonego wina (najlepiej słodkiego)
Pamiętajcie, że biorąc się za przygotowywanie dżemu, poza składnikami, musicie wyposażyć się w duży garnek oraz zestaw dobrze wyparzonych słoików. Będą one potrzebne, żeby po gotowaniu przełożyć do nich dżem, który następnie zawekujecie. Dzięki temu te żurawinowe konfitury przetrwają w waszej spiżarni wiele miesięcy.
Przygotowanie:
- Dokładnie opłuczcie żurawiny.
- Odfiletujcie pomarańcze — obierzcie je, wyciągając miąższ oraz usuwając białe błony i skórkę z owoców. Na koniec powinniście otrzymać gładki miąższ.
- Gruszki obierzcie, usuńcie z nich gniazda nasienne i pokrójcie je na mniejsze kawałki, np. na ćwiartki.
- Gdy wszystkie owoce będą już przygotowane, umieśćcie je w dużym garnku, zasypcie cukrem i dolejcie czerwonego wina.
- Gotujcie wszystko bez przykrycia 1 godzinę (licząc od momentu zagotowania).
- Po tym jak woda z owoców odparuje, dżem będzie już gotowy.
- Ostatnim krokiem jest przełożenie konfitury do wcześniej przygotowanych słoików, zakręcenie i postawienie ich do góry dnem.
- Kiedy dżem jest już gotowy i w słoikach, nie zapomnijcie o jego pasteryzacji.