Naleśniki wydają się być niedoceniane w naszej kuchni. A przecież to banalnie proste danie, które smakuje świetnie o każdej porze dnia. Naleśniki możemy przecież usmażyć na słodkie śniadanie, zjeść je na obiad (też na słodko albo na wytrawnie), w ramach deseru czy podwieczorku albo porządnej kolacji. A do tego można je podać praktycznie ze wszystkim, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Kluczem jest jednak ciasto – trzeba je zrobić tak, by naleśniki były pulchniutkie, ale niezbyt grube, elastyczne, ale też nie gumowate. Jak to zrobić? Poznajcie metodę 10-10.
Metoda 10-10 na puszyste naleśniki
Przepis na naleśniki na pewno jest wam dobrze znany. To mleko, jajka, mąka oraz szczypta soli. Można go lekko modyfikować, na przykład odjąć trochę mleka i wlać do ciasta wodę gazowaną albo wsypać troszeczkę cukru waniliowego. Jednak tym, co nadaje naleśnikom puszystości, jest… cierpliwość. Właśnie na tym opiera się metoda 10-10, dzięki której naleśniki wychodzą bardzo lekkie i smaczne.
Zobacz także:
Polega ona na tym, że po przygotowaniu ciasta odkładamy je do lodówki na 10 minut, później mieszamy i wkładamy na kolejne 10 minut do środka. I tyle wystarczy! Dzięki temu, że ciasto może odpocząć, aktywuje się gluten który sprawia, że naleśniki po usmażeniu są tak puszyste. Skorzystajcie z poniższego przepisu oraz tej metody i przekonajcie się sami.
Przepis na puszyste naleśniki
Składniki:
- 1 szklanka mleka,
- ¾ szklanki wody gazowanej,
- 1 szklanka mąki,
- 3 jajka rozmiar M (lub 2 duże),
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Do miski przesiejcie mąkę. Dodajcie szczyptę soli.
- Wbijcie jajka, wlejcie mleko oraz wodę i wymieszajcie.
- Teraz za pomocą miksera lub rózgi kuchennej dobrze wymieszajcie wszystkie składniki do momentu, aż się połączą, a ciasto będzie gładkie, bez grudek.
- Miskę z gotowym ciastem odłóżcie do lodówki na 10 minut.
- Po tym czasie wymieszajcie ciasto i wstawcie do lodówki na kolejne 10 minut.
- Następnie rozgrzejcie olej na patelni, wylejcie porcję ciasta i smażcie na złoty kolor z obu stron. Smacznego!
Porada: 20 minut w lodówce wystarczy, by naleśniki stały się delikatne. Jeżeli jednak chcecie uzyskać efekt naprawdę puszystych i miękkich placuszków, możecie zostawić ciasto w lodówce nawet na całą noc. To dobry pomysł na smaczne śniadanie dla całej rodziny – rano wystarczy wyjąć miskę z ciastem, usmażyć naleśniki i gotowe.
Z czym podawać naleśniki?
Tak uniwersalne danie jak naleśniki możemy podać zarówno w wersjach na słodko, jak i na słono:
Na słodko:
- z dżemem,
- z owocami i bitą śmietaną,
- z serem z cukrem.
Na wytrawnie:
- ze szpinakiem,
- z mięsem,
- z łososiem i serkiem mascarpone.