Naleśniki wydają się być niedoceniane w naszej kuchni. A przecież to banalnie proste danie, które smakuje świetnie o każdej porze dnia. Naleśniki możemy przecież usmażyć na słodkie śniadanie, zjeść je na obiad (też na słodko albo na wytrawnie), w ramach deseru czy podwieczorku albo porządnej kolacji. A do tego można je podać praktycznie ze wszystkim, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Kluczem jest jednak ciasto – trzeba je zrobić tak, by naleśniki były pulchniutkie, ale niezbyt grube, elastyczne, ale też nie gumowate. Jak to zrobić? Poznajcie metodę 10-10. 

Metoda 10-10 na puszyste naleśniki

Przepis na naleśniki na pewno jest wam dobrze znany. To mleko, jajka, mąka oraz szczypta soli. Można go lekko modyfikować, na przykład odjąć trochę mleka i wlać do ciasta wodę gazowaną albo wsypać troszeczkę cukru waniliowego. Jednak tym, co nadaje naleśnikom puszystości, jest… cierpliwość. Właśnie na tym opiera się metoda 10-10, dzięki której naleśniki wychodzą bardzo lekkie i smaczne.

Zobacz także:

Polega ona na tym, że po przygotowaniu ciasta odkładamy je do lodówki na 10 minut, później mieszamy i wkładamy na kolejne 10 minut do środka. I tyle wystarczy! Dzięki temu, że ciasto może odpocząć, aktywuje się gluten który sprawia, że naleśniki po usmażeniu są tak puszyste. Skorzystajcie z poniższego przepisu oraz tej metody i przekonajcie się sami. 

Przepis na puszyste naleśniki

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • ¾ szklanki wody gazowanej,
  • 1 szklanka mąki,
  • 3 jajka rozmiar M (lub 2 duże),
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiejcie mąkę. Dodajcie szczyptę soli.
  2. Wbijcie jajka, wlejcie mleko oraz wodę i wymieszajcie.
  3. Teraz za pomocą miksera lub rózgi kuchennej dobrze wymieszajcie wszystkie składniki do momentu, aż się połączą, a ciasto będzie gładkie, bez grudek.
  4. Miskę z gotowym ciastem odłóżcie do lodówki na 10 minut.
  5. Po tym czasie wymieszajcie ciasto i wstawcie do lodówki na kolejne 10 minut. 
  6. Następnie rozgrzejcie olej na patelni, wylejcie porcję ciasta i smażcie na złoty kolor z obu stron. Smacznego!

Porada: 20 minut w lodówce wystarczy, by naleśniki stały się delikatne. Jeżeli jednak chcecie uzyskać efekt naprawdę puszystych i miękkich placuszków, możecie zostawić ciasto w lodówce nawet na całą noc. To dobry pomysł na smaczne śniadanie dla całej rodziny – rano wystarczy wyjąć miskę z ciastem, usmażyć naleśniki i gotowe. 

Z czym podawać naleśniki? 

Tak uniwersalne danie jak naleśniki możemy podać zarówno w wersjach na słodko, jak i na słono:

Na słodko:

  • z dżemem,
  • z owocami i bitą śmietaną,
  • z serem z cukrem.

Na wytrawnie:

  • ze szpinakiem,
  • z mięsem,
  • z łososiem i serkiem mascarpone.