Sernik to ciasto, które jest zdecydowanie jednym z najpopularniejszych wyborów wśród wypieków na polskich stołach. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na jego proste wykonanie, które wymaga zaledwie kilku składników. Ponadto, wyróżnia się wyjątkowo aksamitną, puszystą i słodką konsystencją, która zwykle zachwyca podniebienie już po pierwszym kęsie. Do niedawna myślałam, że nic nie jest w stanie przebić starego, dobrego przepisu na sernik, ale odkąd trafiłam na ten od Ewy Wachowicz, nie ma mowy, że powrócę do „klasyka”. Jest jeszcze lepszy niż tradycyjny, a wszystko za sprawą 1 składnika ekstra.
Jakie składniki należy przygotować do sernika z przepisu Ewy Wachowicz?
Rozpływający się w ustach sernik według sprawdzonego przepisu Ewy Wachowicz jest równie prosty w przygotowaniu, co tradycyjna wersja ciasta i wymaga zaledwie jednego dodatkowego składnika. Zanim więc rozpoczniesz pieczenie, upewnij się, że masz w swojej kuchni wszystko, co niezbędne do realizacji przepisu. Na liście zakupów znajdują się następujące składniki:
Zobacz także:
- biały ser (mielony) – 1 kg,
- jajka – 4 sztuki,
- masło – 200 g,
- cukier biały – 250 g,
- budyń waniliowy bez cukru – 2 opakowania,
- cukier waniliowy – 1 opakowanie,
- sok z cytryny – 2 łyżki,
- orzechy włoskie lub/i migdały - 1 garść,
- herbatniki maślane – 2 opakowania (opcjonalnie).
Oprócz wyżej wymienionych niezbędnych składników to do przygotowania sernika z przepisu Ewy Wachowicz potrzebujesz także tortownicy o średnicy 24 cm.
Jaki ser najlepiej sprawdzi się do przygotowania sernika?
Z racji, że twaróg to tak naprawdę podstawa sernika, to jest to kluczowy składnik, który ma wpływ na ostateczny smak ciasta. Właśnie dlatego warto zadbać, by był on jak najlepszej jakości, półtłusty i dobrze zmielony w maszynce. Jeśli natomiast zależy ci, aby proces przygotowania sernika był niemal ekspresowy, to w tym przypadku dobrze sprawdzi się gotowy ser z wiaderka.
Jak przygotować sernik z budyniem z przepisu Ewy Wachowicz krok po kroku?
- Zanim rozpoczniesz przygotowywanie sernika z budyniem, pamiętaj o wcześniejszym wyjęciu niezbędnych składników z lodówki. W momencie realizacji przepisu, każdy z nich powinien mieć temperaturę pokojową.
- Kolejnym krokiem jest oddzielenie żółtek od białek i wbicie ich do miski. Żółtka należy ubić wraz z cukrem nad garnkiem z gorącą wodą. Po uzyskaniu gładkiej masy należy zdjąć miskę z garnka i lekko ją ostudzić.
- Po ostudzeniu do miski dodaj masło i ucieraj do momentu połączenia składników.
- Do masy wsyp zawartość torebek z budyniem, cukier waniliowy oraz 2 łyżki soku z cytryny. Całość wymieszaj.
- Ser podziel na partie i dodawaj je stopniowo jednocześnie miksując, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- W osobnej misce ubij białka na sztywno i połącz z przygotowaną masą serową.
- Jeśli chcesz, aby twój sernik miał spód, dno tortownicy wysmaruj masłem, rozłóż herbatniki, wysyp posiekane orzechy lub/i migdały, a następnie wylej masę serową. W przypadku ciasta bez spodu, wystarczy przelać masę bezpośrednio do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Sernik piecz w piekarniku, dokładnie w 170°C przez około 60 minut. Po upieczeniu nie wyciągaj ciasta od razu. Wyłącz urządzenie, uchyl drzwiczki i wyjmij tortownicę dopiero w momencie, gdy wnętrze ostygnie.









