Zbliża się dzień Wszystkich Świętych, czyli jedno z najważniejszych świąt w ciągu całego roku kalendarzowego. Jest to doskonała okazja na modlitwę za zmarłych bliskich, odwiedziny grobów na cmentarzu, a także spotkania w rodzinnym gronie. W związku z tym wiele osób zaczyna planować świąteczne menu już teraz. Jedną z najpopularniejszych potraw na polskich stołach jest m.in. sałatka jarzynowa. Fakt ten nie zaskakuje, ponieważ jest ona prosta w przygotowaniu i dodatkowo wyróżnia się wyjątkowym smakiem. I choć przepisów jest wiele, moim faworytem od lat pozostaje ten według przepisu Tomasza Strzelczyka. Kucharz dodaje do niej składnik, który wywołuje liczne dyskusje wśród Polaków. Oto, jak ją przygotować krok po kroku.

Jakie składniki są niezbędne do sałatki jarzynowej wg Tomasza Strzelczyka?

Sałatka jarzynowa według przepisu Tomasza Strzelczyka wyróżnia się wyjątkowym smakiem, który znacznie różni się od tradycyjnych przepisów, ale jest równie prosta w przygotowaniu. Wszystko za sprawą dodatku kukurydzy i... majonezu Kieleckiego. Aby więc cieszyć się nią na świątecznym stole, należy pamiętać o kilku niezbędnych składnikach. Na liście znajdują się:

Zobacz także:

  • ziemniaki – 4 sztuki,
  • pietruszka – 3 sztuki,
  • marchew – 3 sztuki,
  • pół selera,
  • ogórki kiszone – 5 sztuk,
  • jajka – 6 sztuk,
  • jabłko – 1 sztuka,
  • groszek konserwowy – 200 g,
  • kukurydza z puszki – 150 g,
  • majonez Kielecki – 6 łyżek,
  • musztarda – 2 łyżki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sałatka jarzynowa z przepisu Tomasza Strzelczyka krok po kroku

  1. Warzywa ugotuj do momentu, aż będą al dente, a następnie odcedź i odstaw w chłodne i ciemne miejsce do całkowitego ostygnięcia. Gdy ostygną, obierz je ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Całość przełóż do sporej wielkości miski.
  2. Kolejnym krokiem jest ugotowanie jajek na twardo. Gdy będą już gotowe, obierz je ze skorupki, a następnie pokrój w kosteczkę lub przeciśnij przez specjalne sitko.
  3. Jabłko obierz i również pokrój w drobną kostkę. Podobny schemat dotyczy ogórków kiszonych.
  4. Teraz przyszedł czas na groszek i kukurydzę. Po otworzeniu puszek, odsącz warzywa z zalewy i dodaj do miski wraz z resztą sałatki. Całość dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami w naczyniu.
  5. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. Do miski z pokrojonymi w drobną kostkę składnikami wrzuć 6 łyżek majonezu Kieleckiego, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj i gotowe.