W drugiej połowie sierpnia ogórki dojrzewają w najlepsze. Wielu z nas robi z nich teraz przetwory do słoików na zimę – głównie ogórki kiszone, konserwowe i sałatki. Korzystając jednak z sezonu przygotowuje się jeszcze jeden przysmak, czyli ogórki małosolne. Są przyjemnie chrupiące, wręcz „gazowane” i po prostu pyszne. Można śmiało powiedzieć, że to jeden ze smaków lata. Często w trakcie kiszenia pojawia się na nich biały nalot. Czy jest się czego obawiać? Sprawdźcie. 

Co oznacza biały nalot na ogórkach?

Zarówno ogórki małosolne jak i kiszone dzięki odpowiedniemu przygotowaniu przechodzą proces fermentacji w słoikach. Znajdujące się w ogórkach cukry zostają rozłozone przez bakterie kwasu mlekowego i tak powstaje kwas mlekowy. Może się też zdarzyć, że na powierzchni ogórków pojawi się kożuch drożdżowy, czyli biały nalot, który niektórych z was może niepokoić.

Zobacz także:

To zupełnie naturalne zjawisko. Większe szanse na pojawienie się kożucha są wtedy, gdy:

  • ogórki kisiły się w wysokiej temperaturze (np. zostawiliśmy je na blacie w kuchni w upalny dzień), 
  • ogórki nie były w całości przykryte zalewą,
  • słoik był bardzo lekko zakręcony (chodzi o dostęp powietrza). 

Czy biały nalot na ogórkach jest niebezpieczny?

Jeśli więc mamy do czynienia ze zwykłym kożuchem, to nie ma się czego obawiać. Nie jest groźny dla zdrowia. Aby zmniejszyć szansę, że się pojawi w słoiku, pamiętajcie o kilku rzeczach w trakcie kiszenia:

  • ogórki muszą być w całości zanurzone w zalewie,
  • powinny się kisić w chłodnym i suchym miejscu, gdzie temperatura wynosi od 17 do 22 stopni Celsjusza,
  • zalewa musi być przygotowana według prawidłowej proporcji, czyli na 1 litr wody przypada 1 łyżka soli kamiennej. 

Jak rozpoznać, że ogórki małosolne się zepsuły?

Pleśń jak najbardziej może się pojawić na ogórkach małosolnych czy kiszonych i na pierwszy rzut oka można ją pomylić z kożuchem. Dlatego trzeba się nauczyć rozpoznawać i odróżniać te dwa zjawiska. Kożuch zawsze jest biały albo kremowy i pokrywa ogórki cienką warstwą, którą można łatwo usunąć. Jego zapach może być delikatnie drożdżowy albo w ogóle niewyczuwalny. 

Z kolei pleśń przybiera różne kolory – może być biała, szara, niebieska, zielona, różowa albo czarna. To właśnie w ten sposób najłatwiej jest odróżnić ją od kożucha. Nie pokrywa ogórków w całości, tylko tworzy na nich włochate kępki, jej struktura jest nitkowata, a do tego może być zarówno na ogórkach, jak i powierzchni zalewy. Kolejna rzecz to zapach – ogórki pokryte pleśnią będą miały brzydki, stęchły i ziemisty zapach. Pod żadnym pozorem nie można ich spożywać.