Dżem z jeżyn należy do kategorii tych przetworów, z którymi poradzi sobie każdy — nawet osoby bez wielkiego doświadczenia w kuchni. Jest wiele przepisów na ten przysmak, jednak zdecydowana większość z nich opiera się na podstawowych składnikach — wystarczą 2, czasem 3, by zrobić solidne zapasy na zimę. Smak owoców broni się sam. Co jednak jeśli chcemy go w jakiś sposób podkręcić? Wystarczy dorzucić jeden dodatkowy składnik.
Sposoby na udoskonalenie słodkich przetworów
Jeżyny to kolejne sezonowe owoce, które na straganach i w ogródkach królują od lipca aż do października. Trwa więc idealny czas na to, aby przygotować z nich różnego rodzaju przysmaki. Poza świeżym podaniem, owoce te doskonale nadają się do słoików. Wystarczy ugotować z nich prosty dżem o charakterystycznym ciemnym kolorze i słodko-kwaśnym smaku, żeby zimą mieć do nich dostęp.
Zobacz także:
Przygotowanie dżemu z jeżyn jest na tyle proste, że warto poświęcić chwilkę czasu, na jego udoskonalenie. Wybrednym smakoszom mogą przeszkadzać niewielki pestki tych owoców, które po gotowaniu zostają w dżemie. Można jednak pozbyć się ich w prosty sposób. Aby to zrobić, należy przed wrzuceniem jeżyn do garnka przetrzeć je przez sito o małych oczkach.
Tym dodatkiem wzbogacicie tradycyjny dżem z jeżyn
Tradycyjne przepisy na dżem z jeżyn opierają się na zaledwie 2, czasem na 3 składnikach. Do ugotowania takiego przetworu potrzebujecie wyłącznie owoców i cukru (a czasem też soku z cytryny), dodanych w odpowiednich proporcjach. Jeżyny po gotowaniu same z siebie zachowują dobrą, zwartą konsystencję, dlatego nie trzeba zagęszczać ich dodatkowymi składnikami.
Jak urozmaicić ten przepis? Wystarczy, że do tego podstawowego składu, dorzucicie jeden ekstra składnik. Są nim maliny, które wpływają zarówno na smak, jak i na konsystencję dżemu. Rozrzedzają go nieco i sprawiają, że smak jest złagodzony, ale tez bogatszy w owocowe nuty. Połączenie jeżyn i malin daje efekt pysznych owoców leśnych zamkniętych w słoiczku.
Prosty przepis na dżem jeżynowo-malinowy
Aby wykonać ten pyszny owocowy dżem, wystarczy poświęcić niecałą godzinkę pracy w kuchni. Poniżej dokładny proces przygotowania tych przetworów.
Składniki:
- 1,5 kg jeżyn
- 1,5 kg malin
- 1,5 kg cukru trzcinowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Owoce wrzućcie do garnka, zasypcie cukrem i pozostawcie na 2-3 godziny, aby puściły sok.
- Po tym czasie zagotujcie tę mieszankę.
- Następnie sok, który wydzielił się podczas gotowania, przecedźcie przez gęste sitko, oddzielając go od owoców. Teraz jest dobry moment, aby przetrzeć owoce przez sitko i pozbyć się z nich pestek.
- Połączcie sok z przetartymi owocami i wymieszajcie, aż powstanie konsystencja musu.
- Do tego owocowego musu dodajcie cynamon i sok cytrynowy. Jeśli smak jest dla was zbyt kwaśny, możecie dorzucić cukru.
- Całość gotujcie na średnim ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając.
- Po tym czasie gorący jeszcze dżem wlejcie do wcześniej wyparzonych słoików i dokładnie je zakręćcie. Nie zapominajcie o wykonaniu pasteryzacji przetworów.